Molimo sačekajte......

Izaberite jezik: SRPSKI ENGLISH
Adresa
Dobrinjska 11, 11000 Beograd
Telefon
+381(0)11 3613 409
Poseta profesora Omara Licandra, člana UO IEA
23.08.2024.
Nazad
Savez ekonomista Srbije (SES) je krajem maja ove godine predao zvaničnu kandidaturu za domaćina XXI Svetskog kongresa Međunarodne ekonomske asocijacije (IEA), koji se održava u junu 2026. godine. Organizacija prestižnog Svetskog kongresa IEA u Beogradu je jedinstvena prilika za našu organizaciju i sve učesnike da se povežu sa globalnom ekonomskom zajednicom, da podstaknu sadržajan dijalog, razmene inovativne ideje i stvore nova partnerstva koja će oblikovati budućnost ekonomije i dati doprinos globalnom prosperitetu i napretku. Obezbedili smo podršku svih relevantnih institucija, privrede, akademske zajednice, medija, kao i pokroviteljstvo Vlade Republike Srbije. Ovaj događaj ima poseban značaj za naš region, pa nas posebno raduje entuzijastična podrška strukovnih udruženja i komora iz susednih zemalja, koje željno iščekuju priliku da daju svoj doprinos.
Ponuda SES-a ocenjena je kao jedna od najboljih, čime je naša organizacija ušla u najuži izbor za domaćina ovog prestižnog kongresa. Prof. Omar Licandro, član Upravnog odbora IEA je boravio u Beogradu od 21-23. avgusta 2024. godine u cilju procene kapaciteta i mogućnosti za njegovu organizaciju. Tokom prvog dana posete upriličena je svečana večera sa predstavnicima poslovne zajednice u SPK „Privrednik“. Narednog dana organizovan je sastanak sa g. Miroslavom Miškovićem, predsednikom Delta Holdinga, kao i obilazak Sava Centra, a u nastavku dana sastanci sa ministrom finansija g. Sinišom Malim i guvernerom NBS gđom Jorgovankom Tabaković. U prostorijama SES-a održan je sastanak za uvaženim predstavnicima akademske zajednice. Organizacijom pomenutih susreta, između ostalog, pokazana je jasna i nedvosmislena podrška svih ključnih aktera organizaciji Svetskog kongresa IEA.
Na osnovu izveštaja prof. Omara Licandra Izvršni odbor IEA će, početkom septembra, doneti konačnu odluku o izboru domaćina kongresa. Naša organizacija i grad Beograd, kao idealna kongresna destinacija u ovom delu Evrope, pokazali su da poseduju sve potrebne organizacione, tehničke, stručne i ljudske kapacitete i resurse neophodne za uspešno održavanje ovog značajnog događaja.
SES je od 2013. godine punopravni član IEA i jedini je predstavnik Srbije u ovoj prestižnoj organizaciji. Svake treće godine IEA organizuje Svetski kongres, globalni događaj koji privlači ne samo akademsku zajednicu već i istaknute ekonomiste neakademskih institucija, kao što su centralne banke, multilateralne institucije i druge javne institucije iz celog sveta, radi razmene ideja i mišljenja o ključnim ekonomskim pitanjima današnjice. Prethodni Svetski kongres IEA održan je 2023. u Medellinu, u Kolumbiji.