Копаоник бизнис форум

01.01.09

Нишко саветовање 2009

У организацији Савеза економиста Србије и Друштва економиста Ниша 12. јуна 2009. године је одржано традиционално Нишко саветовање економиста са темом „Реални и финансијски сектор у условима економске кризе”. Као и на раније одржаним саветовањима, пажња економиста је била усмерена на проблеме инвестирања, конкурентности, регионалног развоја, као и на постприватизационе процесе. Специјални гост Саветовања је био гувернер НБС Радован Јелашић који је представио мере монетарне политике за ублажавање неповољних ефеката светске економске кризе на пословање у реалном и финансијском сектору.

Инспиративна и ефектна уводна излагања проф. др Драгана Ђуричина и проф. др Павла Петровића су представљала студиозну анализу постојећег стања и указала на могућа решења и препоруке за вођење економске политике. Уз два уводна реферата, на скупу је презентирано 6 реферата угледних професора Универзитета из Београда, Ниша и Новог Сада.
Посебну вредност скупа је дала веома плодна дискусија у три панела. У првом панелу „Реални сектор у условима кризе” панелисти су били топ менаџери компанија Тигар, Симпо и Алфаплам. Други панел је био посвећен финансијским тржиштима у условима светске економске кризе. Панелисти из АИК банке, Хипо-Алпе-Адриа банк и Поштанске штедионице, као и проф. др Стојан Дабић су дали корисне анализе стања на финансијским тржиштима у свету и код нас. Уз излагање Гувернера и реферате из ове области, овај панел је указао на сложеност ситуације у финансијском сектору и на неповољне утицаје на пословање у реалном сектору, Трећи панел се на Нишким саветовањима традиционално односи на проблем релативног заостајања југоисточне Србије у односу на друге регионе. Једна од порука плодне дискусије је да економски раст у овом делу Србије треба да представља приоритет у политици регионалног развоја. На Саветовању су презентовани примери успешног пословања привредних субјеката у неразвијеном подручју (Планинка Куршумлија, Слободна Зона Пирот, МИН холдинг).

Саветовању је присуствовало око 150 учесника. Покровитељ скупа је био Град Ниш. Бројни присутни новинари су медијски добро пратили рад на Саветовању. Према мишљењу научне и стручне јавности овај скуп је био добро организован, а рад на њему изузетно успешан. У организацији Савеза економиста Србије и Друштва економиста Ниша 11. јуна.

Архива

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Информације

Савез економиста Србије
Булевар Михајла Пупина 147
11070 Нови Београд
Добрињска 11
11000 Београд
Тел: +381 11 3613-409; 2644-980
Факс: +381 11 3629-689
Е-пошта: office@ses.org.rs