Копаоник бизнис форум

07.03.14

Копаоник бизнис форум 2014 - преглед последњег дана

КОПАОНИК - Убрзавање европских интеграција и радикалне економске реформе главни су стубови даљег развоја Србије око којих су се сложили учесници у четвртак завршеног 21.Копаоник бизнис форума.

"Радикалне економске реформе подразумевају, пре свега реформу државе",  истакао је селектор форума Драган Ђуричин, саопштавајући  закључке 21. Копаоник бизнис форума, који је одржан од 4. до 6.марта.

Прочитајте целу вест
06.03.14

Копаоник бизнис форум 2014 - вечерњи преглед

КОПАОНИК - За реиндустријализацију Србије потребно је донети дугорочни план, најмање на 10 година, који не би требало да мења свака нова влада која дође на власт, а стратешке гране у које треба улагати су енергетика, пољопривреда, инфраструктура и ИТ сектор, оценили су у среду увече привредници на Копаоник Бизнис форуму.

Учествујући на панелу о реиндустријализацији, председник МК Групе Миодраг Костић рекао је да је у Србији данас боља перспектива улагање у индустрију, него у друге гране и оценио да ће у 2014. години, без озбилнијих улагања, индустрија тешко моћи да се озбиљно покрене.

Прочитајте целу вест
06.03.14

Копаоник бизнис форум 2014 - поподневни преглед

КОПАОНИК - Министар финансија Лазар Крстић поручио је у среду на Копаоник Бизнис форуму да избори 16.марта пружају последњу, али реалну прилику за остварење циљева економског опоравка Србије.

Крстић је међу циљевима навео свођење дефицита до 2017. године на два до три одсто БДП-а, одговорну фискалну политику која би за неколико година створила простор за релаксиранију монетарну политику, што би био зајамац за привредни развој, као и смањење улоге државе у привреди.

Прочитајте целу вест
05.03.14

Копаоник бизнис форум 2014

Од почетка економске кризе 2008. године ниједна осигуравајућа кућа није банкротирала, а перспективе развоја овог сектора су велике, без обзира на ниво развијености нашег друштва, оценили су учесници панела посвећног развоју сектора осигурања на Копаоник бизнис форуму.

Председник Управног одбора Винер штедише осигурања Бранко Крстоношић је мишљења да држава не треба да помаже осигуравајућим друштвима већ да путем пореских олакшица стимулише убрзани развој животног осигурања.

Прочитајте целу вест
05.03.14

Како обезбедити макроекономску стабилност?

КОПАОНИК, 4. марта (Танјуг) - Србији је потребна фискална консолидација, мања и ефикаснија државна администрација, као и правилна потрошња буџетских средстава, поручили су данас учесници Панела "Макороекономска стабилност: колико смо стабилни".

Професор Мирољуб Лабус, бивши потпредседник владе, рекао је да је Србији потребна стопа раста од пет одсто и објаснио да је до 2008. године стопа раста БДП-а била већа од камата.

Прочитајте целу вест
04.03.14

Копаоник бизнис форум 2014

На Копаонику је данас отворен 21. Бизнис форум, на коме су домаћини оценили да се структурне реформе могу спровести само ако постоји консензус свих представника политичког, али и друштвеног живота, синдиката, послодаваца.

Председник Савеза економиста Србије Александар Влаховић каже да су дилеме које су поново подгрејане у политичкој кампањи у основи лажне и да је Србији, осим мера штедње, потребно и повећање инвестиционе потрошње.

Прочитајте целу вест
25.02.14

Извештај за медије

UKDS

Савез економиста Србије и Удружење корпоративних директора Србије организују двадесет први Копаоник бизнис форум 2014. Тема овогодишњег форума је „Променимо Србију у Европи која се мења“. Програмски одбор предвидео је расправу у оквиру 3 области, 11 панела, 5 пленарних сесија, 4 уводна излагања и једне специјалне презентације.

Последњих пет година КБФ се одржава под покровитељством председника Владе Републике Србије. Као и претходне године, медијски спонзор форума је Новинска агенција Танјуг.

Првог дана форума, фокус је на наредним корацима  у структурним реформама, прегледу политичких и економских кретања, конкурентности, макроекономској стабилности, улози финансијског сектора и другим погледима на дугорочну економску политику.

Тема другог дана је Европска Унија - како убрзати процес ЕУ интеграција, индустријске политике у енергетском, ИКТ сектору, реформа јавних предузећа, регионални развој и унапређење конкурентности, пoглед домаћих и страних инвеститора и њихова улога у реформском заокрету. Посебан панел биће посвећен Достигнућима младих у Србији (млади, образовање, предузетништво).

Трећи дан је посвећен индустријским политикама у пољопривреди, трговини и туризму. Посебан акценат биће на ефектима примене Споразума о стабилизацији и придруживању и утицаја на пољопривреду Србије.

Као и ранијих година,  форум  окупља више од 500 учесника, представника Владе и НБС, домаћих и иностраних привредника, дипломата, економских аналитичара и теоретичара, и међународних експерата. Потврђено је учешће премијера Ивице Дачића, гувернера Јоргованке Табаковић, министара Лазара Крстића, Зоране Михајловић, Игора Мировића и Драгана Гламочића. Посебно желимо да најавимо учешће проф. Михаела Ландесмана, програмског директора Бечког института за међународне економске студије, проф. Павла Петровића, председника Фискалног савета и проф. Небојше Савића, председника Савета гувернера НБС. Гости форума ће бити и проф. Љубо Јурчић, председник Хрватског друштва економиста, као и Миљан Ждрале, шеф агробизнис тима за регион југоисточне Европе, ЕБРД из Лондона. Учешће су потврдили и представници других финансијских институција.

Амбијент у коме се форум одржава ове године разликује се од претходног, очекују нас избори и трасирање реформске агенде. Наша намера је да у предвечерје парламентарних избора и формирања нове Владе, подстакнемо конструктивну дискусију о кључним реформским пројектима и дамо допринос креирању неопходног општег друштвеног консензуса.

Програмски одбор

Погледајте галерију слика
15.01.14

Копаоник бизнис форум 2014

Променимо Србију у Европи која се мења

Конгресни центар, Копаоник
4-6. март, 2014.

Савез економиста Србије и Удружење корпоративних директора Србије организују Копаоник бизнис форум 2014 (КБФ). Форум се већ афирмисао као место на коме економски стручњаци и привредници вреднују ефекте реформи и економских политика. КБФ пружа платформу за сучељавање различитих мишљења и аргумената како би се дошло до изводљивих и ефикасних политика Владе и НБС. Последично, закључци проистекли из ове значајне расправе сумирају се у документу који носи назив „Копаоник консензус“. Последњих пет година КБФ се одржава под покровитељством председника Владе Републике Србије. Као и претходне године, медијски спонзор форума је Новинска агенција Танјуг.
Програмски одбор предвидео је расправу у оквиру три области:
4. март 2014.        Наредни кораци у структурним реформама
5. март 2014.        Економске и структурне политике: нови оквир
6. март 2014.        Како индустријске и регионалне политике претворити у реалност

Прочитајте целу вест

Зборници

2006
2007
2008

Од 2009. године, радови са Копаоник бизнис форума се објављују у часопису "Eкономика предузећа".

Информације

Савез економиста Србије
Булевар Михајла Пупина 147
11070 Нови Београд
Добрињска 11
11000 Београд
Тел: +381 11 3613-409; 2644-980
Факс: +381 11 3629-689
Е-пошта: office@ses.org.rs