Копаоник бизнис форум

16.03.13

Закључци: Копаоник бизнис форум 2013

Јубиларни, 20. Копаонички бизнис форум, одржан 12-15. марта 2013. године у организацији Савеза економиста Србије и Удружења корпоративних диектора Србије, протекао је у знаку конструктивне сарадње и продуктивне расправе представника привреде и државе, а са циљем успостављања одрживог модела развоја Србије кроз нове иницијативе реиндустриализације. Српски привредници очекују од Владе да створи повољно, предвидиво пословно окружење и да посебно подстакне оне привредне гране где имамо конкурентску предност и потенцијал за раст извоза. То ће се остварити изградњом делотворног правног оквира за пословање, као и улагањем у инфраструктуру. Највиши државни званичници позвали су привреднике да учествују у стварању повољнијег регулаторног оквира, а нарочито у припреми Закона о планирању и изградњи и Закона о раду чија неефикасност највише спутава пословање данас.   

Прочитајте целу вест
15.03.13

Копаоник бизнис форум 2013 - трећи дан, други део

Спасојевић: Ставови учесника форума блискији него раније

КОПАОНИК 15. марта (Танјуг) – Председник Удружења корпоративних директора Србије Топлица Спасојевић изјавио је данас да је на овогодишњем Копаоник бизнис форуму постигнут консензус да је потребно приступити реиндустријализацији Србије, и то уз већу подршку државе.
"Ми морамо на том путу озбиљно да радимо и најважније је да смо постигли консензус са учесницима панела и из Владе и из привреде, и да су заједнички закључци интензивирање у тој области, и ја очекујем и већу подршку државе на нивоу онога што раде друге државе, како у региону, тако и у Европи", рекао је Спасојевић Танјугу.

Прочитајте целу вест
15.03.13

Копаоник бизнис форум 2013 - трећи дан

Калановић: Интерес земље – сви региони у плусу

КОПАОНИК, 15. март (Танјуг)
- Министарка регионалног развоја и локалне самоуправе Верица Калановић поручила је данас да ће улагање у регионални развој омогућити развој целе Србије додавши да ће пуни ефекти секторске политике бити остварени усвајањем Националног плана регионалног развоја, што је планирано да буде учињено ове године.

Калановић је у уводном излагању трећег дана Бизнис форума на Копаонику указала на чињеницу да се региони у Србији не развијају равномерно, односно да "неки имају предзнак плус, а други минус", што ствара негативне ефекте на привредни развој земље.

Прочитајте целу вест
15.03.13

Копаоник бизнис форум 2013 - други дан, други део

Презентација реформе Пореске управе

КОПАОНИК, 14. марта (Танјуг) - Директор Пореске управе Иван Симич је оценио да ће прелазак на електронско пријављивање пореза бити највећи проблем у реформи Пореске управе, јер тај процес иде преспоро. Симич је рекао да је врло изненађен што се тако мали број обвезника одлучује на електронско пријављивање, јер је то знатно једноставније и штеди доста времена.

Он је оценио да се обвезници у Србији и даље плаше да електронски пријављују порез и да има слуцајева да појединци достављају и електронску пријаву и пријаву у папиру, јер сматрају да им је то сигурније.Симич је привредницима на презентацији поручио да могу лично да му се путем мејла обрате због потешкоћа на које наилазе у сарадњи са Пореском управом, и навео да се посла директора прихватио јер му је био изазов да буде на челу те институције у две земље – Србији и Словенији.

Прочитајте целу вест
14.03.13

Копаоник бизнис форум 2013 - други дан

КОПАОНИК, 14. марта (Танјуг) - Циљ централне банке није фиксни курс, изградња нових постројења у енергетском сектору, предлог да се топланама али и грађанима отпишу камате на дугове, и да се промени алармантна ситуација на сиромашном југу Србије - поруке су које су обележиле преподневни део рада другог дана Копаоник бизнис форума.
    Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић изјавила је, отварајући други дан форума, да док је она на челу централне банке, неће бити такмичења између монетарне и извршне власти, већ ће оне радити координирано уз јасно разграничене надлежности.

Прочитајте целу вест
14.03.13

Други дан у знаку макрополитика и индустрија

КОПАОНИК, 14.март (Танјуг) - Копаоник бизнис форум данас наставља рад тематским панелима на којима ће више од 500 привредника, банкара и представника државе разматрати како макроекономске политике ставити у функцију индустријских политика.
    Након првог дана, учесници су разменили поруке о томе шта очекују једни од других - привредници траже да Влада законима створи повољно пословно окружење и подстакне инвестиције; представници владе позвали су привреднике да учествују у припреми законских решења, а амбасадори ЕУ и страни инвеститори поручили су да је за привлачење инвеститора неопходна политичка стабилност, предвидиво економско окружење, флексибилније тржиште рада и ефикаснија администрација.
    Други дан форума отварају гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић и министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић. Носећи панел јутарњег дела форума је политика девизног курса у окриљу реиндустријализације, на коме учествују представници домаћих банака, али и представници Светске банке и Међународног монетарног фонда у Србији.
    Током дана панели ће се бавити односом индустријске политике и енергетике, као и трговине и туризма, биће речи и о брендирању Србије и привлачењу страних инвестиција, улози осигуравајућих друштава у реиндустријализацији, као и новом и старом таласу предузетника, менаџера и директора.
    Копаоник бизнис форум одржава се 20. пут, а овогодишња централна тема је реиндустријализација.

14.03.13

Копаоник бизнис форум 2013 - први дан, други део

Сива економија штети и држави и легалном пословању

    КОПАОНИК, 13. марта (Танјуг) - Сива економија најзаступљенија је у области грађевинарства и услуга, а такав начин пословања штети не само компанијама које легално раде, јер се суочавају са нелојалном конкуренцијом, већ и држави, будући да остварује мање приливе у буџету, поручили су економисти на Копаоник бизнис форуму.
Економисти истичу да би свакако требало више радити на сузбијању сиве економије, али још важније је донети прописе који ће улазак у сиву економију учнити мање исплативим, а опстанак у легалном пословању учинити мање скупим.

Прочитајте целу вест
13.03.13

Копаоник бизнис форум 2013 - први дан

Шта очекују Влада, привредници, амбасадори и инвеститори

КОПАОНИК, 13. марта (Танјуг) - Српски привредници очекују од Владе да законима створи повољно пословно окружење и подстакне инвестиције, премијер и министар позивају привреднике да учествују у припреми законских решења, а амбасадори ЕУ и страни инвеститори поручују да је за привлачење инвеститора неопходна политичка стабилност, предвидиво економско окружење, флексибилније тржиште рада и ефикаснија администрација.

        То су кључне поруке првог дана Бизнис форума који је на Копаонику окупио више од 500 званица, а главна тема је реиндустријализација Србије - у којој је данас удео индустријског сектора тек 40 одсто.

Прочитајте целу вест
12.03.13

Тесна победа СЕС-а над "осталим економистима"

        КОПАОНИК, 13. марта (Танјуг) - Кошаркашка екипа Савеза економиста Србије (СЕС) "Непобедиви" савлада је у неизвесној утакмици екипу "Сви остали економисти" са 14:12.  
        На утакмици, одиграној у паузи бизнис форума на Копаонику, екипа СЕС-а, предвођена власником ИТМ Групе Топлицом Спасојевићем, у неизвесној завршници славила је са два поена разлике.

Прочитајте целу вест
15.01.13

Копаоник бизнис форум 2013

Савез економиста Србије и Удружење корпоративних директора Србије организују двадесети пут Копаоник бизнис форум 2013. Овогодишњи форум биће одржан од 13-15. марта 2013. у Конгресном центру на Копаонику. Сваке године Форум окупи преко 500 учесника, представника државе и регулаторних тела, дипломатских представништава, међународних финансијских организација, универзитета, као и представника реалног и финансијског сектора.

Претходних година форум, који слави свој двадесети рођендан, афирмисао се као место где економисти и привредници вреднују ефекте структурних и економских политика Владе. Форум је место сучељавања различитих мишљења и аргумената релевантних учесника како би се дошло до изводљивих и учинковитих политика. Последично, сваке године дефинише се документ који носи назив „Копаоник консензус“.

Прочитајте целу вест

Зборници

2006
2007
2008

Од 2009. године, радови са Копаоник бизнис форума се објављују у часопису "Eкономика предузећа".

Информације

Савез економиста Србије
Булевар Михајла Пупина 147
11070 Нови Београд
Добрињска 11
11000 Београд
Тел: +381 11 3613-409; 2644-980
Факс: +381 11 3629-689
Е-пошта: office@ses.org.rs