Копаоник бизнис форум

27.03.15

КОПАОНИК КОНСЕНЗУС 2015

Само брзе и дубоке реформе Србију уводе у игру на победу, уместо игре ради игре

Економија Србије је у таквом стању да не обезбеђује раст и одрживу запосленост.То је последица превида и грешака у стратегији транзиције као и у вођењу економске политике који трају четврт века. У 2014. години БДП је опао за 1,8%, инвестиције за 2,7%, док је фискални дефицит достигао 6,6% БДП. При томе је јавни дуг прешао 70% БДП. У Q4 2014 заустављени су негативни трендови, а фискални дефицит снажно опада као последица фискалне консолидације. Међутим, у Q1 2015 још увек нема довољно разлога да се претходно побољшање карактерише као почетак одрживог раста. 

Бежећи од замке средњег нивоа економске развијености почетком 1990-тих година, Србија је ушла у транзициону замку из које до данас није изашла. Деиндустријализација праћена финансијализацијом отворила је дубоку пукотину у економском систему. Економска политика која је углавном била заснована на монетарној политици (таргетирана инфлација) није у стању да реши проблем ниске економске базе. Епилог је економија зависна од увоза и стране штедње, високе изложености на спољне факторе ризика и без битних предности које омогућавају избегавање претњи и коришћење шанси повезаних са променама.

Прочитајте целу вест
07.03.15

Главна порука Форума - структурне реформе и реструктуирање

КОПАОНИК - Председник Савеза економиста Србије (СЕС) Александар Влаховић изјавио је данас да је на Копаоник бизнис форуму постигнута општа сагласност између владе, привредника, економских теоретичара и међународних финансијских организација о неопходности структурних реформи и о кључном кораку у овој години, а то је реструктуирање јавних предузећа.

Сумирајући резултате управио завршеног 22. Копаоник бизнис форума 2015, Влаховић је је поручио да без реструктуирања јавних предузећа, нема успешне фискалне консолидације, чији ће се ефекти врло брзо показати.

Најављујући да ће Савез економиста Србије током наредне недеље изаћи са "Копаоник концензусом", Влаховић је рекао да се већ сада могу извући неки закључци.
"Први јесте да је на овом Форуму постигнута општа сагласност између владе, привредника, економских теоретичара и међународних финансијских организација о неопходности структурних реформи и о кључном кораку у овој години, а то је реструктуирање јавних предузећа", нагласио је Влаховић.

Прочитајте целу вест
06.03.15

Патроне: За пројекте лежи неискоришћено 3,5 милијарди евра

КОПАОНИК - Директор ЕБРД-а у Србији Матео Патроне изјавио је данас да Србија мора да убрза инфраструктурне пројекте и указао да чак 3,5 милијарди евра намењених држави за пројекте, није искоришћено.

"То је већ довољно новца да се стање промени на боље", рекао је Патроне на Копаоник бизнис форуму.

Он је указао да до сада у Србији није реализован ниједан од већих пројеката јавно приватног партнерства, мада су неки започети.

Говорећи о банкарском систему у Србији, он је рекао да није довољно ликвидан, те нема довољно новца за кредитирање привреде.
"Главни узрок за то је висок ниво ненаплативих кредита од 22-23 одсто. Природа лоших кредита је таква да се мора више анализирати, и ући у реструктурирање компанија", рекао је он.

Прочитајте целу вест
06.03.15

Костић: Уз нове технологије можемо бити конкурентни у ЕУ

КОПАОНИК - Српске пољопривредне компаније могу применом савремене технологије да буду конкурентне на европском тржишту, изјавио је данас генерални директор Делта аграр групе Иван Костић.

"Да бисмо били конкурентни у ЕУ морамо у континуитету да улажемо у нове технологије помоћу којих можемо да производимо квалитетне производе које можемо да пласирамо на том тржишту", изјавио је он на Копаоник бизнис форуму.

Најбоље компаније, како је навео, могу да буду конкурентне када је реч о житарицама, уљарицама, шећерној репи.

Прочитајте целу вест
06.03.15

Бошњаковић: Нова цена нафте обара профит НИС-а

КОПАОНИК – Нова цена нафте довешће до пада профита Нафтне индустрије Србије до 25-26 милијарди динара, изјавио је данас заменик генералног директора у НИС-у Срђан Бошњаковић.

"Нова цена нафте довешће до пада профита НИС-а до 25-26 милијарди ако остане овакав портфолио", рекао је Бошњаковић на панелу о дерегулацији енергетског сектора и предстојећим изазовима на Копаоник бизнис форуму.

Када је реч о цени струје, извршни директор ЕПС Александар Сурла истакао је да она у Србији мора да буде тржишна, јер само је она релевантна, а не економска "која је измишљена на папиру".
"Мора се ићи у либерализацију тржишта...Кад дође конкуренција неће нам бити сигуран ниједан купац и самим тим ће притисак бити већи... Носимо терет ако продајемо струју 30 или 40 одсто јефтиније", поручио је Сурла.

Прочитајте целу вест
06.03.15

Куповна моћ у Србији за трећину нижа од просека у ЕУ

КОПАОНИК- Бруто домаћи производ Србије по куповној моћи је 35 одсто од просека у ЕУ, изјавио је данас помоћник министра привреде Едвард Јакопин на Копаоник бизнис форуму.

Толико је у 2014. износио бруто домаћи производ Србије по куповној моћи (ЕУ-28=100) и у претходних неколико година се и вртео око 35 процента, тако да имамо статус кво, рекао је Јакопин.
"Како год да напредујемо други напредују мало брже и то нам је, на неки начин, та позиција", навео је он.

Према његовим речима, на пример однос између Норвешке и Србије је један према шест по економској снази, а између Србије и Словеније је један према два и по.
"Спољни дуг и јавни дуг нам је такође константан и тиме се влада највише бавила у претходних шест, седам месеци", казао је Јакопин наводећи да је у 2014. спољни дуг износио 78,3 одсто, а јавни дуг 70,9 одсто.

Јакопин је упозорио и да су чак 73 општине у Србији демографски угрожене.

06.03.15

Само 20 одсто извоза чине производи више фазе прераде


КОПАОНИК - Само 20 одсто укупног пољопривредног извоза Србије чине производи вишег степена прераде, рекао је данас државни секретар у Министарству пољопривреде Данило Голубовић.

"Доминантан је извоз нижег степена прераде, јер већ дужи низ година око 80 одсто вредности извоза чине производи примарне пољопривредне производње", навео је он на Копаоник бизнис форуму.

Он је рекао да упркос томе, расте суфицит у размени пољопривредно-прехрамбених производа, а који је лане износио око 1,4 милијарде долара.

Прочитајте целу вест
06.03.15

Антић: Струја сигурно неће поскупети до 15. априла

КОПАОНИК - Струја у Србији сигурно неће поскупети пре краја грејне сезоне, која се завршава 15. априла, изјавио је данас министар енергетике Александар Антић.

"То је оно што зависи од политике. Остало је питање за струку. Да ли ће бити повећана,да ли ће се радити анализа,још нисмо разговарали и оцекујемо да ћемо разговоре на ту тему имати у склопу реализације свих великих ствари, пре свега Железаре", рекао је Антић на Копаоник бизнис форуму одговарајући на питање новинара.

Он је исткао да је Србија већ дуго под притиском међународних финансијских институција везано за цену струје која је у Србији најнижа у Европи и навео да она кошта 6, 3 евро цента по киловат часу код нас, у Македонији 7,8, БиХ 8, у Данској и Немачкој 30 евра...

Прочитајте целу вест
05.03.15

Петровић: Банке да снизе камате привреди

КОПАОНИК - Директор Имлека Слободан Петровић рекао је синоћ да су камате које банке нуде привреди толике да предузећа не могу да се развијају и изразио уверење да и у Србији задуживање може бити знатно јефтиније.

"Тачно је да из реалног сектора ми увек гледамо на вас као на некога ко треба да вам помаже, а уствари су те камате такве да ми једва можемо да се развијамо. Смета нам што немамо дугорочне кредите, јер не можемо ући у пројектно финансирање са кредитима од три или пет година које једино можемо добити", поручио је он на банкарском панелу на Копаник бизнис форуму.

Прочитајте целу вест
05.03.15

Страни инвеститори: Хоћемо једнаке услове за све

КОПАОНИК - Страни инвеститори очекују од Владе Србије стварање једнаких услова пословања за све компаније, а не да се појединима додељује државна помоћ, јер то води ка нелојалној конкуренцији, сагласили су се вечерас на Копаоник бизнис форуму представници страних компанија.

На панелу "Очекивања страних инвеститора у погледу економских реформи" поручено је да су компаније задовољне корацима које је Влада начинила, поготово усвајањем Закона о раду, Закона о планирању и изградњи и Закона о стечају.

Међутим, како су навели, једнаки услови пословања су кључни предуслов за стварање привлачног пословног окружења.

"Потребна је предвидивост и једнаки услови за све", поручио је председник Савета страних инвеститора (FIC) Фредерик Коен.

Прочитајте целу вест
05.03.15

Ковач: Прописи из области туризма усклађени са европским

КОПАОНИК - Усклађеност српских прописа из области туризма с прописима Европске уније, а што је нужно у оквиру процеса прикључења ЕУ, је на задовољавајућем нивоу у већини случајева, док се проблем јавља само у области која се односи на пружање услуга.

Како је на панелу "Индустријска политика у трговини и туризму - секторска и регионална перспектива" на Копаоник бизнис форуму 2015. објаснила државна секретарка за трговину у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Весна Ковач билатерални скрининзи који се односе на трговинску политику, односно на конкуренцију и државну помоћ, просторно настањивање и пружање услуга, као и на заштиту потрошача већ су завршени.

Прочитајте целу вест
05.03.15

Инвеститоре привлачи транспарентно, стабилно тржиште

КОПАОНИК - Србији је потребно транспарентно, независно и стабилно тржиште, како би у нашу земљу дошло што више иностраних инвеститора, поручено је на панелу о индустријској политици у трговини и туризму на Копаоник бизнис форуму.

Потпредседница за управљање асортиманом из Делезе Србија Јелена Кнежевић Влаховић као круцијалне ствари за унапређење тржишта и трговине, и привлачењу страних инвестиција, означила је транспарентнсот тржишта, и његову независност.
"Неопходно је да се тржиште постави као траснпарентно независно и стабилно, а то очекују и страни инвеститори. Они желе да своје пословне одлуке доносе у таквим условима, због чега и очекују фер борбу и праву тржишну утакмицу без администрирања тржиштеми ограничења", рекла је Кнежевић Влаховић на панелу "Индустријска политика у трговини и туризму - секторска и регионална перспектива".

Прочитајте целу вест
05.03.15

Пинџо: Страних туриста више за 12 одсто

КОПАОНИК – У Србији је повећан број туриста за 12 одсто, а забележен је и раст девизног прилива, изјавила је данас помоћник министра за туризам Министарства за трговине, туризма и телекомуникација Рената Пинџо.

Она је на панелу „Индустријска политика у трговини и туризму - секторска и регионална персапектива“ рекла да је за првих 11 месеци 2014. године забележен раст девизног прилива за девет одсто.
"Туризам је глобални феномен...Туризам одолева различитим искушењима и условима који су можда неповољни", рекла је она и изнела податак да је у 2014. години путовало милијарду и 138 милиона међународних туристичких путовања.

Прочитајте целу вест
05.03.15

Потенцијал ИТ сектора три милијарде евра од извоза

КОПАОНИК - ИТ сектор у Србији могао би да запосли између 50.000 и 60.000 најталентованијих кадрова који би омогућили преко три милијарде евра девизног прилива од извоза софтвера и хардвера годишње, али је проблем што најквалитетнији кадрови одлазе у иностраство зато што су тамо много боље плаћени, речено је данас на Копаоник бизнис форуму 2015.

Генерални директор Шнајдер Електрика Драган Поповић рекао је на панелу о технолошким иновацијама, да ИТ сектор у Србији данас има велике проблеме због нелојалне конкуренције и поручио да дрзава треба да учини све да задржи најталентованије кадрове.

Поповић је најавио да та компанија спрема софтвер за контролу осветљења у великим градовима и напоменуо да се тај пројекат припрема већ неколико година и има пуно иновативних решења.

Прочитајте целу вест
05.03.15

Мало тржиште и лош економски положај главни проблеми медија

КОПАОНИК- Мало тржиште, превише медија који су у лошој економској ситуацији, главни су проблеми медијске слике Србије, поручили су учесници панела о улози медија у реформама на Копаоник бизнис форуму 2015, који су се сагласили да је неопходно постићи консензус о томе шта је јавни интерес који треба да заступају.

Према истраживању Универзитета Оксфорд и агенције Ројтерс из 2013, а чији су резултати представљени на панелу, закључак је да однос медија и друштава која се мењају има три фазе - када су медији окидач промена, када у периоду младе демократије диктирају теме и вуку промене и када током болних реформи, поједини медији, због партикуларних интереса, постају кочничари реформи.

Прочитајте целу вест
05.03.15

Тасовац: Одговорност за јавну сферу треба да има струка

КОПАОНИК – Министар културе и информисања Иван Тасовац изјавио је данас да за све што се пласира у јавну сферу одговорност имају и валсници медија, али и главни и одговорни уредници, односно да је сва одговорност на струци.

"Тога сви морамо да будемо свесни. Одоворност за имплементацију закона распоређена је на све учеснике медијске сфере... Власници медија и главни и одговорни уредници имају своју одговорност, па тиме долазимо и до самих новинара који учествују на јавној сцени", рекао је Тасовац на панелу "Улога медија у реформама" на Копаоник бизнис форуму.

Прочитајте целу вест
05.03.15

Шошкић: Могуће је смањити ненаплатива потраживања

КОПАОНИК - Бивши гувернер и економиста Дејан Шошкић изразио је данас уверење да је могуће смањити учешће ненаплативих кредита у билансима банака и да се та потраживања пренесу неком ко ће да се бави њиховом наплатом, оценујујући да је за такво решење потребна иницијатива НБС и Министарства финансија.

Шошкић је Тањугу рекао да би то требало да буде централизовано решење, односно да централе банака које имају највеће тржишно учешће у Србији истовремено почну са решавањем тог проблема у раздобљу од једне или две фискалне године.

Прочитајте целу вест
05.03.15

Верхеијен: Штедња неће имати ефекат без економског раста

КОПАОНИК - Шеф Светске банке у Србији Тони Верхеијен изјавио је да фискална консолидација у Србији неће дати ефекат сама по себи, уколико не буде праћена економским растом.

Верхеијен је на Копаоник бизнис форуму, рекао да фискална консолидација није циљ по себи, већ је средство да се оствари прави циљ - економски раст.

"Нема чаробног штапића како би се то остварило. Нама су пре свега важне реформе јавних предузећа. Она су важна не само због економског раста, већ је потребно смањити и број фирми које добијају субвенције државе", рекао је он.

Прочитајте целу вест
05.03.15

Дехенг: Поскупљење струје од 1. априла за 15 одсто

КОПАОНИК – Стални представник ММФ-а у Србији Дехенг Ким (Daeheng) рекао је данас да новим аранжманом из предострожности Влада преузела обавезу да повећа цену струје за 15 одсто од 1. априла.

"Са представницима владе је договорено да ће се од наредне године размотрити даље повецахње цене струје", рекао је Дехенг на Копаоник форуму.

Говоерћи о отпуштању вишка запослених из предузећа које буду реструктуирана, Дехенг је
рекао да ММФ никад силом не тражи отпуштање радника приликом склапања аранжмана са неком
државом.

Са Владом Србије договорено је отпуштање до пет одсто запослених у јавном сектору, од чега
ће 3,5 одсто бити путем природног одлива, односно пензионисања, прецизирао је Дехенг.

Прочитајте целу вест
05.03.15

Савић: Проблем српске привреде превелика улога државе

КОПАОНИК - Председник Савета гувернера Србије Небојша Савић изјавио је данас да Србија никада није имала неолиберални концепт, већ да је наш проблем превелика улога државе.

Он је на Копаоник бизнис форуму истакао да постоје три фазе развоја конкурентности у Србији - прва фаза се односи на расположиве природне факторе, друга је привлачење инвестиција, а у трецој фази су кључне иновације.

„Србија се сада налази у другој фази, а кључ садашње фазе је подизање продуктивности“, рекао је Савић.

Према његовим речима, стварајући услове за трећу фазу, морамо да отклонимо слабости у логистичкој и административној инфраструктури и да појачамо иновативност.

Он је казао да и кад смо ушли у ову фазу оставили смо много незавршеног посла из прве фазе, рецимо, неразвијену логистички административну и институциоалну инфраструктуру.

Савић је рекао да су неки помињали како би фиксни курс решио неке проблеме у Србији, али је он при ставу да курс треба да остане флуктуирајући.

Такође, он је оценио да је таргетирање инфлације доминантан концепт стратегије монетарне политике.

Погледајте галерију слика
05.03.15

Јавна предузећа задужена 11 милијарди евра

КОПАОНИК - Око 740 јавних предузећа у Србији укупно је задужено око 11 милијарди евра, што указује да их хитно треба реформисати, речено је данас на Копаоник бизнис форуму.

Саветник Екомског института Светлана Кисић је навела да је то 17 одсто од укупне задужености српске привреде.

Она је на панелу о реформи државне управе и јавног сектора у Србији рекла да су, на пример, јавна предузећа у 2013. направила губитак од 51 милијарде динара.

Кисић је истакла да јавна предузећа обухватају значајан део српске привреде прецизирајући да само 17 великих државних предузећа ангажује више од 19 одсто активе српске привреде и запошљавају око 10 одсто укупно запослених.

Прочитајте целу вест
05.03.15

Сат рада у ЈП плаћа се 809 динара, код приватника 226

КОПАОНИК - Сат радног времена у јавним предузећима у Србији се плаћа скоро четири пута више - 809 динара него у приватном сектору - 226 динара, изјавила је данас саветник Екомског института Светлана Кисић.

"Када поделите примања са сатом видите да се сат у јавном сектору наплаћује 809 динара, а у приватном 226 динара", навела је Кисић на Копаоник бизнис форуму, на панелу о реформи државне управе и јавног сектора.

Она је рекла да је је истраживање показало да запослених у приватном сектору дневно раде у просеку 7,18 сати, а у јавним предузећима 3,45 сати.

Према њеним речима, јавна предузећа имају веће плате и од остатка јавног сектра, а највећа примања имају запослени у Коридорима Србије.

05.03.15

Сертић: У наредних 30 дана план за Србијагас и Путеве Србије

КОПАОНИК - У наредних 30 до 60 дана влада ће донети акционе планове за реформу рада Србијагаса и Путева Србије, изјавио је данас министар привреде Жељко Сертић додајући да су планови за измене рада ЕПС-а и Железница Србије већ донети.

"То су четири компаније које носе велики ризике по макроекономску стабилност", навео је Сертић на Копаоник бизнис форуму уз напомену да је неопходна реформа фирми које праве огромне губитке.

Илуструјући колики је то проблем он је рекао да је око 500 јавних предузећа у 2013. направило губитак од око 51 милијарду динара.

Говорећи о ЕПС-у, Сертић је рекао да концепт промене у том предузећу подразумева и мањи број управљачких места. Међутим, како је рекао министар, цео концепт реформе неће се "вртети" око сече директора, већ око ефикаснијег рада те фирме.
"Цео процес реформе неће зависити од тога колики број директора ћемо смањити, већ како да та фирма ради ефикасно", рекао је Сертић.

Говорећи о индустријализацији која је и тема овогодишњег форума на Копаонику, Сертић је рекао да је од многих економиста и привредника у последње време чуо "нека нама држава да паре, па ћемо имати индустријализацију".
"Од тога нема ништа", поручио је Сертић.

Прочитајте целу вест
05.03.15

Удовички: Нема развојне стратегије, има воље да је донесемо

КОПАОНИК - Потпредседник Владе Србије Кори Удовички изјавила је данас да Србија нема развојну стратегију, али да у влади постоји свест да је такав план неопходан и воља да се на њему ради.

Удовички је, говорећи на Копаоник бизнис форуму, истакла да Србији не треба наручена стратегија, јер то и није истинска визија.
"Визије се не наручују", поручила је Удовички која је и министарка државне управе и локалне самоуправе.

Србији је потребан јасан план, рекла је она, како би постала стабилна и поуздана инвестициона дестинација, посебно што је "потиштеном глобалном привредном амбијенту тешко привући капитал".
"Зато морамо већи део посла да урадимо сами како би обезбедили доток капитала, како би из сваког уложеног евра или динара извукли максимум", рекла је Удовички.

Она је поручила да Србија себи не сме више да дозволи расипање, и да започиње пројекте које не завршава. Илуструјући овај став, она је рекла да је несхватљиво да код нас радимо деонице аутопута, али оне нису повезане, што никоме није од користи.

Према њеним речима почело је да се ради на развојном плану, али је, како је казала, за то потребно време.

Погледајте галерију слика
04.03.15

Нови закон о електронском пословању до краја године

КОПАОНИК - Србија ће до краја године добити нови закон о електронском пословању који ће уредити употребу електронског потписа, а ступиће на снагу почетком 2016. године, најавио је вечерас помоћник министра трговине, туризма и телекомуникација Саво Савић.

Закон о електронском пословању замениће Закон о електронском потпису, а важан је за достављање пошиљки и биће усаглашен са позитивном праксом у ЕУ, рекао Савић у изјави Тањугу.

Савић је на панелу о дигитализацији као покретачу раста, на Копаоник бизнис форуму 2015, рекао да је данас могуће послати фактуру имејлом, али је хакери могу пресрести и злоупотребити и зато је потребан електронски потпис, објаснио је Савић.

Прочитајте целу вест
04.03.15

Дунав Осигурање лидер у неживотном осигурању

KОПАОНИК - Компанија Дунав Осигурање у 2014. години задржала је лидерску позицију у Србији у сегменту неживотних осигурања, како по питању укупне премије, тако и по тржишној заступљености, изјавио је данас Тањугу директор Дирекције за продају неживотних осигурања Дунав осигурања Звонко Зиндовић.

У прошлој години Дунав Осигурање продало је више од милион полиса неживотног осигурања, што представља повећање за више од 70.000 нових полиса у односу на претходну годину, навео је Зиндовић.

Најзаступљенија полиса је она за осигурање од аутоодговорности, и ту је компанија Дунав осигурала више од 600.000 власника возила од аутоодговорности, што чини око 30 одсто тржишта осигурања у Србији, казао је Зиндовић.

Прочитајте целу вест
04.03.15

Велики потенцијал за раст животног осигурања

КОПАОНИК - Члан Извршног одбора Винер штедише осигурања Зоран Благојевић поручио је синоћ да Србији има велики потенцијал за раст индустрије осигурања посебно у домену животног осигурања.

Он је на панелу Копаоник бизнис форума под називом "Кључна питања у осигурању у периоду опоравка" навео да је тржиште осигурања неразвијено и као пример навео податак да је полиса животног осигурања по глави становника у Србији скоро десет пута мања од европског просека.

Он је нпрецизирао да је премија животног осигурања у Србији са 95 милиона евра у 2011. години порасла на свега 123 милиона евра у 2013. години.

Колико су ове цифре скромне, најбоље говори податак да је, како је навео, висина премије по глави становника у овом периоду порасла са 13 на 17 евра, док је учешће премије у БДП-у у посматраном периоду порасло са 0,3 на 0,4 одсто.

На другој страни, на тржишту ЕУ, како је навео, премија животног осигурања се у овом периоду кретала од 613, 5 милијарди евра до 636 милијарди евра.
"То значи да је премија по глави становника износила 1.216 евра у 2011. години да би се само две године касније попела на 1.255 евра, или да се премија животног осигурања у односу на БДП у посматраном периоду кретала од 4,7 до 4,8 посто", истакао је он.
"Заиста фрапантне цифре. Очигледно је да ми имамо велики простор за раст", навео је он.

Он је указао да је животно осигурање на развијеним европским тржиштима своју ескпанзију доживело уз помоћ државе, те указао да се значајнији раст овог сегмента осигурања у Србији може постићи само уз пореске олакшице које ће држава дати грађанима.

Секретар Удружења осигуравача Србије Владан Манић је указао на проблем пољопривредних осигурања где се не повећава број осигураника без обзира на значајно учешће државе у премији осигурања.

04.03.15

Јеремић о утицају политике на економију у 2015.

КОПАОНИК- У 2015. можемо очекивати више геополитичких потреса него прошле године, изјавио је вечерас Вук Јермић, оснивач Центра за међународну сарадњу и одрживи развој, који је учесницима Бизнис форума представио своје виђење глобалних односа и њихов могући утицај на светску економију.

Говорећи о великом повратку политике и геополитике на међународну сцену, политичку, економску и сваку другу, Јеремић је поменуо да је и овогодисњи Давос био је другачији од свих претходних којима је присуствовао.

То пре свега због чињенице да се готово 70 одсто времена говорило о међународним политичким и безбедносним односима и о томе како они могу да утичу на очекивања у овој години.

Прочитајте целу вест
04.03.15

Сарадња да почне од питања која нису спорна

КОПАОНИК - Потпредседница Агрокора Љерка Пуљић поручила је данас да би најбоље било да свака сарадња у региону почне од питања о којима не постоји простор за свађу.

Она је на Копаоник бизнис форуму истакла да је економска сарадња региона много боља од политичке, али и указала да би сарадња у бизнису могла бити на много вишем нивоу.

Пуљић је рекла и да је словеначка привреда до скоро била релативно затворена за сарадњу у региону зато што је та земља прва ушла у Европску унију, док је Хрватска, с друге стране, након уласка у Унију од старта отворена.
"Србија је исто сада више фокусирана шта ће се догодити након уласка у ЕУ него што гледа шта би могла да уради у региону", навела је она и закључила да нису све земље делиле заједнички пут пословног отварања у региону.

Прочитајте целу вест
04.03.15

Амбасадори о сарадњи с Приштином, одласку младих, економији

КОПАОНИК - Србија мора да буде активнија у преговарачком процесу са Европском унијом, поготово када је реч о Косову, а такође треба и да ради на владавини права и економском управљању, поручили су учесници панела "Преливање геополитике на економију" на Копаоник бизнис форуму 2015.

Да влада треба да буде проактивнија мишљења је амбасадор Немачке у Србији Хајнц Вилхелм, који додаје да она треба да буде таква посебно када је реч о 35 поглављу (Косово).

Заједно с тим поглављем, истиче, прво би требало да буду отворена и поглавља 23 и 24.
"Мислим да је Србија сјајна држава, има феноменалне људе, и можда би требало да будемо мање песимисти, међутим када је реч о убрзавању процеса преговора треба да разговарамо о три главна поглавља - 23, 24 и 35. Она прво треба да буду отворена и ниједно пре њих. Можда паралелно, али не и пре", рекао је Вилхелм.

Прочитајте целу вест
04.03.15

Кирби: ЕУ плаћа економске последице кризе у Украјини

КОПАОНИК – Амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби поручио је данас да је целом свету потребно да Русија и САД имају добре односе, а да због тога што то није тако, Евопа плаћа економске последице свега тога.

Коментаришући кризу у Украјини, Кирби је рекао да је Русија направила велику грешку када је припојила свог суседа и "подгрејала грађански рат у источном делу Украјине".
"Био сам запрепашћен убиством Бориса Немцова јер је прва реакција из Москве била да је то провокација некога из Украјине, а мени је јако тешко да у то поверујем", поручио је Кирби на панелу "Преливање геополитике на економију" на Копаоник бизнис форуму 2015.

Прочитајте целу вест
04.03.15

Кирби: Нађите начин да извозите робу, а младе људе задржите

КОПАОНИК – Амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби оценио је данас да Влада Србије предузима мере за фискалну консолидацију, али је поручио да осим тога треба да се фокусира тако да се новац троши на мудар начин, сто значи између осталог и да се на тај начин поспеши извоз робе, уместо младих људи.

"Чини ми се да ви највише извозите младе људе. Треба да нађете начин да их задржите, а да другу робу извозите што више“, рекао је Кирби на панелу „Преливање геополитике на економију“ на Копаоник бизнис форуму 2015.

Кирби је, осврнувши се на евроспке интеграције Србије, казао и да се сада дешавају важни преговори о проширењу.

Он је приметио да Србија нема добре ауто-путеве те да нас то спречава да имамо већи извоз.
"Ако хоћете да га побољшате извоз, онда треба да имате добре путеве", рекао је Кирби и рекао да је добро што је Аир Срабија остварила профит од 2,7 милиона еврфа, али да се опет ради о милионима.

Говорећи о фискалној консолидаији, Кирби је рекао да су у САД предуизети кораци да се смањи буџетски дефицит, и да су они утицали на повећање априхода кроз благо поавећање пореза.
То, како је навео, треба да важи како и за Грчку, тако и за ЕУ.

Погледајте галерију слика
04.03.15

Мишчевић: ЕУ се у великој мери бави сопственим развојем

КОПАОНИК – Шеф преговарачког тима Србије у преговорима са Европском унијом Тања Мишчевић изјавила је данас да у процени нашег преговарачког процеса треба узети у обзир у разматрање и других питања - Украјине, Грчке и исламског питања, истакавши да сама ЕУ у великој мери дебатује о свом развоју.

Мишчевић је подсетила да су прошле године одржани избори за Европски парламет, да су изабрани нови чланови Европске комисије, нови комесар за проширење, те да они заговараају став заустављања проширења.

"ЕУ у великој мери дебатује о сопственом развоју“, реакла је Мишчевић на панелу о преливању геополитике на економију", на Копаоник бизнис форуму 2015.

Каже и да треба узети у разматрање многа питања када се процењује сам процес преговарања – питање Украјине, Грчке, али и исламско питање.

Погледајте галерију слика
04.03.15

Вилхелм: Нема замора од проширења ЕУ

КОПАОНИК - Амбасадор Савезне Републике Немачке у Србији Хајнц Вилхелм изјавио је данас да у Европској унији не постоји замор од проширења, али је оценио да српска влада помиње причу о замору као изговор за нешто што није урађено.

Вилхелм је на панелу "Преливање геополитике на економију" на Копаоник бизнис форуму 2015. истакао да није исправно веровати у постојање замора од проширења Европске уније, посебно када је реч о земљама западног Балкана.

"Постоји утабан пут и консензус унутар ЕУ да земље западног Балкана постану чланице ЕУ и то што је пре могуће. Очигледно је да неки услови морају да се испуне, попут оних у вези са европским законодавством, али имам неку врсту утиска да српска влада помиње замор као изговор за тренутну ситуацију у Србији", рекао је Вилхелм.

Он је објаснио да је реч о потпуно погрешној перцепцији виђења ствари "да се за нешто што није урађено за изговор користи замор од проширења".
"Када говоримо о поглављу 35 јасно је да српска влада заједно са приштинском мора да примени споразум из априла 2013. Нема замора од проширења. Понављам ЕУ има доста унутрашњих проблема, али то не утиче на политику проширења", поручио је Вилхелм.

Погледајте галерију слика
04.03.15

Ђуричин: Покренути индустрију у којој Србија има предности

КОПАОНИК - Српска привреда је веома рањива и излаз из тешке ситуације треба да буде покретање индустрије у секторима у којима Србија има предности, као што су енергетика, инфраструктура и пољопривреда, изјавио је данас Селектор Копаоник бизнис форума 2015. Драган Ђуричин.

"У 2015. се без обзира на агилност владе налазимо у ситуацији да имамо пуно негативних ефеката претходних заблуда, на пример и даље имамо проблем са рецесијом", истакао је Ђуричин.

Како је рекао, Србија се још бори са ниском економском базом, тзв. аут-пут-гепом (output gap), како танзиционим тако и техничким.
"Ова влада има толико фактора рањивости у привреди да је просто алхемија изаћи из ове ситуације и одржати социјалну кохезију. Криза 2008. је показала да је дошло време индустријских политика у гранама које имају предности", истакао је Ђуричин.

Прочитајте целу вест
04.03.15

Табаковић: Ово ће бити година за решавање лоших кредита

КОПАОНИК - Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић изјавила је данас да ће ова година за НБС, Министарство финансија и банке бити та у којој ће се решавати проблем високог удела ненаплативих кредита у Србији.

"Удео ненаплативих кредита је висок, али потенцијални губици су у потпуности покривени", поручила је гувернерка на Копаоник бизнис форуму и додала да је банкарски сектор високо ликвидан.

Оснаживање финансијског сектора је, како је казала, и један од битних стубова у програму ММФ-а.
"Биланси банака ће се процењивати на начин како се то ради у ЕУ, а уз помоћ најбољих ревизорских кућа, а у интересу стабилности система у Србији", рекла је она.

Прочитајте целу вест
04.03.15

Вујовић: Раст привреде од другог квартала

КОПАОНИК - Негативна стопа раста српске привреде наставиће се и у првом кварталу ове година, а почетак позитивног раста очекује се у другом кварталу и наставиће се до краја године, изјавио је данас министар финансија Душан Вујовић.

Он је оценио да ће се половином ове године дефицит буџета преполовити на око 26 милијарди динара.
"Очекујемо да ће дефицит половином године бити око 26 милијарди динара, у односу на 55,7 милијарди динара колико је било очекивано", рекао је Вујовић у уводном излагању на Копаоник бизнис форуму 2015.

Прочитајте целу вест
04.03.15

Влаховић: За годину дана неспорни резултати Владе

КОПАОНИК - Председник Савеза економиста Србије Александар Влаховић изјавио је данас да је Влада Србије од прошлогодишњег форума постигла неоспорне рузултате као што је усвајање неколико кључних закона, а да ће кључно реформско питање у овој години бити реструктурирње и почетак приватизације великих јавних предузећа.

Он је отварајући Копаоник бизнис форум међу позитивним дометима владе навео усвајање Закона о раду, закона о приватизацији и стечају Закона о планирању и изградњи и закона о изменама и допунама закона о пензијском осигурању.
"Охрабрује нас решеност владе да паралелно са фискалном консолидацијом у коју је кренула спроведе и структурне реформе", истакао је Влаховић.

Прочитајте целу вест
04.03.15

Вучић: Има напретка, недостају идеје и пројекти

КОПАОНИК - Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да је у односу на претходну годину, када је реч о јавним финансијама, постигнут напредак, али да је највећа бољка с којом Србија мора да се суочи - недостатак предузетничког духа и инцијативе, као и недостатак домаћих инвестиција.

Подсетивши да је у мандату актуелне владе донето неколико модерних закона у складу са европском праксом, попут закона о раду, пензијама, стечају, планирању и изградњи, Вучић је истакао и да је "упркос противљењу доброг дела друштва" Влада успела да објасни да је то пут напред, за развијенију и модернију Србију.

Нагласивши да су план и мере фискалне консолидације донети без утицаја са стране, Вучић је констатовао да у Србији веома дуго влада принцип размишљања "о наредна три или месец дана", али не о томе шта ће се радити за три или више година.
"Неретко смо се подсмевали онима који су у другим земљама имали петогодишње и десетогодишње планове, јер је нама било важно како ћемо да преживимо тај дан, како да политички опстанемо, како до следећих избора...", рекао је Вучић.

Прочитајте целу вест
04.03.15

Почео Копаоник бизнис форум, више од 600 учесника

КОПАОНИК - На Копаонику је почео 22. Бизнис форум који ће ове године окупити више од 600 учесника и од којег се, према најавама организатора, очекује да се врло јасно истакне неопходност брзог реструктурисања јавних предузећа.

Форум је почео интонирањем српске химне "Боже правде", а затим је учеснике поздравио председник Друштва економиста Александар Влаховић који је пожелео добродошлицу учесницима нагласивши да су се у претходне 22 године на овим скуповима трудили да се баве најзначајанијим економским темама у Србији.

Допринос креаторима економске политике основни је циљ Форума и овог пута, навео је Влаховић који је истакао различите приоритете зависно од домаћих и глобалних захтева и услова који утичу на економско окружење.

Учесницима Форума обратиће се премијер Алекснадар Вучић који ће и формално отворити овогодишње сусрете а чији се долазак очекује.

Погледајте галерију слика
26.02.15

Извештај за медије

Савез економиста Србије и Удружење корпоративних директора Србије организују двадесет други Копаоник бизнис форум 2015. Тема овогодишњег форума је „Србија 2015-30: Нова визија индустријализације привреде и модернизација друштва“. Програмски одбор је предвидео расправу у оквиру три области, четрнаест панела, једне пленарне сесије са четири уводна излагања првог дана форума, као и седам уводних излагања у наредна два дана, три специјалне презентације и догађаја, као и једног специјалног госта. У програму форума учествује 108  уводничара и панелиста.

Форуму ће присуствовати више од 550 учесника, представника Владе и НБС, домаћих и иностраних привредника, дипломата, економских аналитичара и теоретичара, и међународних експерата. Потврђено је учешће премијера Александра Вучића, гувернера Јоргованке Табаковић, министара Душана Вујовића, Кори Удовички, Ивана Тасовца, Александра Антића и Снежане Богосављевић Бошковић, неколико државних секретара и помоћника министара, као и градоначелника Синише Малог. Поред тога, потврђено је присуство великог броја амбасадора релевантних земаља, представника делегације ЕУ у Србији,  директора Европске банке за обнову и развој, Светске банке и представника ММФ-а, као и других међународних финансијских институција.

Програмски одбор форума предвидео је расправу у оквиру три области:

3. март 2015:  Играти да би се победило уместо играти да би се играло
4. март 2015:  Национална стратегија економског и социјалног развоја: Србија 2015-30
5. март 2015:  Индустријске политике: нова платформа за вођење економске политике и  кључне мере

Првог дана биће речи о стратегијској позицији Србије и перспективи опоравка привреде, преливању геополитике на економију, регионалној економској садањи, дигиталној транформацији и кључним питањима у области осигурања.

Тема другог дана је Национална стратегија економског и социјалног развоја. На панелима ће се дискутовати о томе како до економије у динамичкој равнотежи од економије која је зависна од дуга и извоза, реформама државне управе и јавног сектора, индустријским политикама у трговини и туризму, иновацијама и технолошком развоју, улози медија, очекивањима страних инвеститора, партнерству приватног и јавног сектора и финансијализацији економије.
Трећег дана фокус је на дерегулацији енергетског сектора и развојним потенцијалима агробизниса.
Последњих шест година Копаоник бизнис форум се одржава под покровитељством председника Владе Републике Србије. Као и претходне године, медијски спонзор форума је Новинска агенција Танјуг. Претходних година форум се афирмисао као место где економисти и привредници вреднују ефекте структурних и економских политика Владе. Форум је место сучељавања различитих мишљења и аргумената како би се дошло до изводљивих и учинковитих политика.  Последично, сваке године дефинише се документ који носи назив „Копаоник консензус“.

Прочитајте целу вест
15.01.15

Копаоник бизнис форум 2015

Поштовани,

У име Савеза економиста Србије и Удружења корпоративних директора Србије, част нам је да Вас позивамо на двадесет други Копаоник бизнис форум 2015.

Форум се традиционално одржава под покровитељством председника Владе Републике Србије. Сваке године форум окупи више од 500 учесника међу којима су уважени академичари, представници државе, дипломате, пословни људи и медијски посленици.

Форум ће бити одржан 3-5. марта у Конгресном центру на Копаонику под насловом:   

СРБИЈА 2015-30: НОВА ВИЗИЈА ИНДУСТРИЈАЛИЗАЦИЈЕ ПРИВРЕДЕ И МОДЕРНИЗАЦИЈЕ ДРУШТВА
Како невидљиве могућности претворити у видљиве ефекте

Програмски одбор предвидео је расправу у оквиру три теме:

3. март 2015:  Играти да би се победило уместо играти да би се играло
4. март 2015:  Национална стратегија економског и социјалног развоја: Србија 2015-30
5. март 2015:  Индустријске политике: нова платформа за вођење економске политике и  кључне мере

Прочитајте целу вест

Зборници

2006
2007
2008

Од 2009. године, радови са Копаоник бизнис форума се објављују у часопису "Eкономика предузећа".

Информације

Савез економиста Србије
Булевар Михајла Пупина 147
11070 Нови Београд
Добрињска 11
11000 Београд
Тел: +381 11 3613-409; 2644-980
Факс: +381 11 3629-689
Е-пошта: office@ses.org.rs