Савез економиста Србије

03.06.13

За суочавање са финансијском кризом у региону Југоисточне Европе неопходна промена менталитета

Блед (Словенија), 30-31. мај 2013: Менаџмент форум ЈИЕ и једанаеста ЕЛЦ конференција окупили су менаџере и пословне лидере из 20 земаља.

Менаџмент форум Југоисточне Европе 2013 и ЕЛЦ конференција под називом „Финансијска криза и криза конкурентности у Европи: да ли пословни лидери могу да пронађу излаз?“ и ове године оправдали су свој циљ и пружили прилику да угледни говорници и више од 120 менаџера из региона и шире (укупно 20 земаља је било представљено на овом скупу) размене своја мишљења о важним економским питањима. Закључак овог скупа, који је успео да мотивише учеснике да се суоче са изазовом који су пред њих поставили организатори и предложе своја решења за превазилажење финансијске кризе и подизање конкурентности, могао би се резимирати у следећем: „за успешно суочавање са економском кризом у региону ЈИЕ неопходна је промена менталитета“.

Први дан Форума био је посвећен значају лидерства у условима економске рецесије и покретању иницијатива за њено превазилажење.

На отварању скупа,проф. др Драган Ђуричин, српски економиста и селектор Форума, подсетио је„да нас економска теорија учи да је свака криза време деструкције, али такође и време које доноси велику шансу коју не бисмо смели да пропустимо“. Многи пословни лидери упиру прстом у своје владе и очекују од њих заокрет ка реформама и иницијативе које ће подстакнути раст. С друге стране, изазов који се налази пред лидерима у периодима кризе је „да ли су у стању да редефинишу своју стратегију, бизнис модел и начин размишљања како би подигли квалитет живота у друштву“. Професор Ђуричин истакаоје да су „велике идеје семе оптимизма“, али и да је неопходно да оне долазе из свих делова друштва.

„Зашто у центру Љубљане и даље стоји споменик Наполеону? Управо због тога што је Словенцима дозволио да говоре и пишу на сопственом језику“, нагласила је проф. Даница Пург, директорка ИЕДЦ Пословне школе Блед, илуструјући овим примером колико је за успех лидерства битна снажна идентификација са мисијом и вредностима организације и способност да се новим, често непознатим тржиштима приступи са високим нивоом „емпатије“ према  другим културама.

Затим су се учесницима обратили др Младен Ведриш у име Хрватског друштва економиста и Александар Влаховић, председник Савеза економиста Србије, који су указали на значај регионалног повезивања. Проф. Михаел Ландесман (Michael Landesmann), директор Института за међународне економске студије у Бечу, у свом излагању указао је на забрињавајући раст незапослености младих (од 15 до 24 године) и дугорочне незапослености (период дужи од 12 месеци), анализирајући резултате компаративне студије тржишних економија у развоју. Он је још додао да „интеграција међународних финансијских тржишта може додатно повећати могућност настанка екстерних и интерних неравнотежа“.

Први панел био је посвећен новим приступима у формулацији стратегије и редефинисању модела пословања.  Модератор панела, проф. Дерек Абел (Derek Abell) са Европске школе за менаџмент и технологију (ЕСМТ, Немачка) покренуо је дебату на тему „шта је кључна компетенција у новом скупу покретачких снага?“ У том смислу, истакао је предност колаборативног лидерства у односу на изоловано лидерство које са собом носи ризик стварања тзв. „силоса“. Према речима Тихомира Домазета, председника Хрватског института за финансије и рачуноводство, „дијагноза стања у региону је веома озбиљна и могло би се рећи да је управљање кризом нова парадигма“, али и да кључ лежи у образовању.  Изток Сељак, директор компаније „Хидриа“, рекао је да се тренутно налазимо „на прагу ренесансе 21. века“ и на примеру своје компаније указао на значај иновација у свим сегментима пословања.Било је реч и о значају регионалног повезивања, које је идеја и лајтмотив овог скупа, и каоконкретан пример добре праксе наведено је оснивање словеначко-српског грађевинског конзорцијума „Феникс“ који се пре две године „родио“ управо на ЕЛЦ конференцији.

На  другом панелу под називом „Одважне идеје за избегавање замке несолвентности и конкурентности“, чији је модератор била др Ана Трбовић (ФЕФА), говорило се могућим решењима за превазилажење кризе ликвидности, новом концепту вредности и предусловима за конкурентан наступ на домаћим и страним тржиштима. Јанез Шкрабец, директор компаније „Рико“, рекао је да су најуспешније компаније оне које увек будним оком посматрају тржиште, као и „да не постоји ништа опасније од уверења да сте успешни“.  На овом панелу такође су учествовали Саша Витошевић,  директор компаније „GlobalSeed“ и Мирко Галић, саветник директора „Агрокора“, који се осврнуо на предстојећи улазак Хрватске у Европску унију и истакао да његова компанија већ годинама гради своју стратегију у складу са европским стандардима и да за „Агрокор“ неће бити значајних промена.

Тема трећег панела била је: „Како постати стабилнија и иновативнија компанија?“. Уводничар др Петер Балох (Peter Baloh), професор на ИЕДЦ Пословној школи Блед и члан Извршног одбора компаније „БИСОЛ груп“ нагласио је да регионалне компаније треба да искористе потенцијале интелектуалног капитала.  Своја искуства на овом панелу поделили су Газменд Хаксиа (GazmendHaxhia), директор „АСГ групе“, Дарко Будеч, власник и директор компаније „Бак“(Buck), Иван Видаковић из компаније „Мајкрософт Хрватска“ и Игор Верстовшек, директор словеначке фирме „Козилаб“(Cosylab). Панелисти су једногласно закључили да је „за успех у пословању неопходно стварати серијске иновације, а не серијске сањаре“.

На крају првог дана Форума, проф. Пјер Кас (PierreCasse), шеф катедре за Лидерство на ИЕДЦ Пословној школи Блед и професор на Сколкову и проф. Пол Клодел (Paul Claudel) са ИЕДЦ-а и Универзитета Екс-ан-Прованс имали су излагања посвећена изазовима лидерства. Питање које се наметнуло је да ли ћемо проблеме са којима се суочавамо само закрпити или ћемо се са њима суочити на начин који ће унапредити наше пословање, али и допринети целокупном развоју друштва.  

Другог дана Форума под насловом „Усклађивање институционалног уређења и корпоративног управљања са лидерством“  учесници су се бавили темама као што су реструктурирање зрелих бизниса, мере за подстицање економског раста, одрживи развој и етика.

У уводној речи проф. Драган Ђуричин, селектор,нагласио је да је „криза у којој се налазимо структурна, а не циклична“.

Марко Крањец, гувернер Банке Словеније, изјавио је да данас плаћамо цену претераног оптимизма. Присутне учеснике је упозорио даникада пред себе не постављају нереална очекивања. „Нећемо бити у стању да проблеме решимо у кратком року. Посебан проблем представља високи удео ненаплативих кредита, који је нарочито присутан код државних банака. Ово је тешко време за Словенију и морамо учинити све што је потребно да изађемо из кризе“.

Славко Царић, директоркомпаније „Ерсте банка Србија“ водио је панел који се бавио темом „прилива свеже енергије“ и ревитализације зрелих индустријских грана. Његови саговорници на овом панелу Золтан Алдолт („ИНА“), Сибил Свилан („СИД банка“) и Антон Блажић („Меркатор“) истакли су да је „најважнија мисија региона ЈИЕ да оствари нову вредност и успостави нове синергије“.

Други панел био је посвећен теми одрживог развоја и зеленој економији. Др Нађа Зхексембајева (Nadya Zhexembayeva), шеф „Кока-кола“ катедре за одрживи развој на ИЕДЦ Пословној школи, била је модератор панела на којем су учествовали представници великих корпорација КрегХарвуд (Craig Harwood) директор људских ресурса и Џастин Шервуд (Justin Sherwood), директор корпоративних комуникација у компанији „Кока-кола Грчка“, сфере социјалног предузетништва − Матеј Слокар („ С Проџект“) и невладиног сектора − Питер Чарлс Мекелњортх (Peter Charles Mackelworth, Blueworld Institut). Кључна порука ове веома занимљиве дискусије била је да принцип „чини добро“ оно што је неодвојиво од успешног пословања, и да су промена менталитета и образовање лидера предуслови одрживог развоја.  

„Ефикасно корпоративно управљање заснива се на дугорочној визији, поверењу, одрживом развоју, али све то је немогуће остварити без поштовања етичких принципа“, нагласио је проф.Арнолд Валавренс (Arnold Walravens) професор Менаџмента и корпоративног управљања на ИЕДЦ Пословној школи на панелу посвећеном проблемима корпоративног управљања и новом концепту моралности и етике. Овим панелом, на коме су још учествовали Звонко Иванушић („Сава Ре“), др Ана Трбовић (ФЕФА) и Александар Марковић („Металац“) завршен је Менаџмент форум Југоисточне Европе 2013.

Форум је одржан у организацији Савеза економиста Србије, Хрватског друштва економиста и ИЕДЦ Пословне школе Блед.

Презентације:
Драган Ђуричин
Пјер Кас и Пол Клодел
Марко Крањец
Михаел Ландесман
Пол Клодел
Пјер Кас

Повратак на претходну страну
Kopaonik 2018
Партнер
Mastercard
Генерални спонзори
NLB
Blinking

Зборници

Радови са Менаџмент форума југоисточне Европе се објављују у часопису "Економика предузећа"
2006
2007
2008

Информације

Савез економиста Србије
Булевар Михајла Пупина 147
11070 Нови Београд
Добрињска 11
11000 Београд
Тел: +381 11 3613-409; 2644-980
Факс: +381 11 3629-689
Е-пошта: office@ses.org.rs