Савез економиста Србије

08.05.13

Менаџмент форум Југоисточне Европе и ЕЛЦ конференција 2013

Финансијска криза и криза конкурентности у Европи: да ли пословни лидери могу да пронађу излаз?

ИЕДЦ Пословна школа Блед
30-31. мај 2013.

Менаџмент форум ЈИЕ и ЕЛЦ конференција 2013 ће се бавити најзначајнијим проблемима са којима се тренутно суочавају европски пословни лидери. Ко данас није забринут због тешких изазова, као што су финансијска криза и криза конкурентности, који стоје пред Европом, али и остатком света? Управо ова тема одзвања у нашим разговорима од 2008. године.

    Свака криза се завршава тек када се неравнотеже елиминишу односно када се цене различитих облика активе, ниво дуга и факторски приходи врате у равнотежу. Међутим, то ће захтевати време и зависити од примењених реформских мера и промене менталитета. У „рецесији са дуплим дном“, предузећа се знатно разликују у погледу процена инвестираног капитала  као што су временски хоризонт, цена капитала и ризик пројекта, које не зависе само од имплементације изабране стратегије, пословног модела или инвестиционог капитала, већ и од стања здравља домаће економије и економских очекивања.
    Огромне количине новца се тренутно налазе у билансима стања предузећа. Одлуке пословних лидера на који начин ће инвестирати капитал и победити „страх од страха“ ће утицати на успех њихових стратегија и одредити конкурентност њихових компанија у будућности. У кратком року, данашње инвестиционе одлуке могу утицати на хронични ефекат економског раста који је праћен високом незапосленошћу.
    Данас многи пословни лидери окривљују своје владе да спутавају значајне иницијативе за промену оријентације ка реформама, расту и реиндустријализацији. Ипак, основни изазов за пословне лидере може се једноставно изразити следећим питањем: да ли ћемо само да залечимо наше проблеме или ћемо скупити снагу да реформулишемо нашу стратегију, бизнис модел и начин размишљања како бисмо кренули напред и створили нове и боље услове за живот у нашем друштву.
    Свака криза је време деструкције, али такође и време које доноси велику шансу коју не бисмо смели да пропустимо. Алтернатива је сигурно болна и имплицира враћање уназад за читаву Европу, а нарочито за регион југоисточне Европе. Од пресудног значаја ће бити иновативност испољена кроз лидерство. Иновација би требало да постане кључна реч у европској политици (нови приступ вођењу и управљању нашим друштвом), бизнису (нова пракса управљања економским ресурсима) и функционисању друштвених организација (нови облици предузетничке активности). Одрживи раст подстакнут поштовањем моралних и етичких принципа биће у фокусу дискусија целе ове године.
    Надамо се да ће наш пети скуп изнедрити изванредне и у пракси примењиве идеје. Организациони одбор Форума побринуо се да у том циљу окупи инвентивне и релевантне представнике из света бизниса, политике и науке. Позивамо Вас да учествујете у овом догађају.

Повратак на претходну страну
Kopaonik 2018
Партнер
Mastercard
Генерални спонзори
NLB
Blinking

Зборници

Радови са Менаџмент форума југоисточне Европе се објављују у часопису "Економика предузећа"
2006
2007
2008

Информације

Савез економиста Србије
Булевар Михајла Пупина 147
11070 Нови Београд
Добрињска 11
11000 Београд
Тел: +381 11 3613-409; 2644-980
Факс: +381 11 3629-689
Е-пошта: office@ses.org.rs