Савез економиста Србије

07.03.15

Главна порука Форума - структурне реформе и реструктуирање

КОПАОНИК - Председник Савеза економиста Србије (СЕС) Александар Влаховић изјавио је данас да је на Копаоник бизнис форуму постигнута општа сагласност између владе, привредника, економских теоретичара и међународних финансијских организација о неопходности структурних реформи и о кључном кораку у овој години, а то је реструктуирање јавних предузећа.

Сумирајући резултате управио завршеног 22. Копаоник бизнис форума 2015, Влаховић је је поручио да без реструктуирања јавних предузећа, нема успешне фискалне консолидације, чији ће се ефекти врло брзо показати.

Најављујући да ће Савез економиста Србије током наредне недеље изаћи са "Копаоник концензусом", Влаховић је рекао да се већ сада могу извући неки закључци.
"Први јесте да је на овом Форуму постигнута општа сагласност између владе, привредника, економских теоретичара и међународних финансијских организација о неопходности структурних реформи и о кључном кораку у овој години, а то је реструктуирање јавних предузећа", нагласио је Влаховић.

Друга порука је да је у овој години неопходно да држава делује контрациклично, односно, да повећа ниво капиталних инвестиција у јавном сектору, како би на тај начин предупредила дубљу привредну рецесију.
"Подсетићу, прошле и претпрошле године имали смо капиталне инвестиције на историјском минимуму", рекао је Влаховић.

Трећи закључак који се искристалисао на Форуму је неопходност "лабављења" монетарне политике, али заједно са фискално одговорном политиком коју спроводи Влада Србије, оценио је Влаховић.
"Не променом модела монетарне политике, али свакако допринос монетарне политике уопште економској политици", објаснио је председник СЕС-а.

На крају, Влаховић је истакао да је Копаоник бизнис фиорум био изузетно посећен ове године и навео да је било више од 600 учесника, међу којима су били најважнији представници у привредном животу, не само Владе Србије, економских теоретичара, већ и међународних финансијских организација.
"Сигурно је да ће Форум помоћи да владина реформска агенда буде још јасније дефинисана и формулисана. Оно што желим да истакнем је да Форум заиста служи општем керирању амбијента за промене које суи нама неопходне", поручио је Влаховић.
Без структурне реформе, без јасне економске политике Владе Србије нема начин на дуги рок оздраве јавне финансије Србије, закључио је Влаховић.

Копаоник бизнис форум 2015, који је трајао од 3. до 5. марта, организовали су СЕС и Удружење корпоративних директора Србије, а панеле и излагање учесника пратило је више од 100 акредитованих новинара, извештача и сниматеља.

Новинска агенција Тањуг била је медијски партнер Копаоник бизнис форума.

Повратак на претходну страну
Kopaonik 2018
Партнер
Mastercard
Генерални спонзори
NLB
Blinking
Kopaonik 2018
Партнер
Mastercard
Генерални спонзори
NLB
Blinking

Зборници

2006
2007
2008

Од 2009. године, радови са Копаоник бизнис форума се објављују у часопису "Eкономика предузећа".

Информације

Савез економиста Србије
Булевар Михајла Пупина 147
11070 Нови Београд
Добрињска 11
11000 Београд
Тел: +381 11 3613-409; 2644-980
Факс: +381 11 3629-689
Е-пошта: office@ses.org.rs