Савез економиста Србије

06.03.15

Бошњаковић: Нова цена нафте обара профит НИС-а

КОПАОНИК – Нова цена нафте довешће до пада профита Нафтне индустрије Србије до 25-26 милијарди динара, изјавио је данас заменик генералног директора у НИС-у Срђан Бошњаковић.

"Нова цена нафте довешће до пада профита НИС-а до 25-26 милијарди ако остане овакав портфолио", рекао је Бошњаковић на панелу о дерегулацији енергетског сектора и предстојећим изазовима на Копаоник бизнис форуму.

Када је реч о цени струје, извршни директор ЕПС Александар Сурла истакао је да она у Србији мора да буде тржишна, јер само је она релевантна, а не економска "која је измишљена на папиру".
"Мора се ићи у либерализацију тржишта...Кад дође конкуренција неће нам бити сигуран ниједан купац и самим тим ће притисак бити већи... Носимо терет ако продајемо струју 30 или 40 одсто јефтиније", поручио је Сурла.

Како је додао, у складу са европским интеграцијама, Србија би сваке године, у наредних осам, годишње за екологију требало да издваја по око 100 милиона евра како би се постигла смањења издувних гасова и честица.
"Ми не можемо са тренутним финансијским капацитетом да издржимо да држимо ниво инвестиција на овом нивоу и још инвестирамо у екологију, а што нам је обавеза", указао је Сурла.

Генерални директор Електромреже Србије Никола Петровић рекао је да је Електромрежа Србије у несто лакшој позицији него ЕПС.

Он је рекао и да је цена електричне енергије најнижа у Европи.
"Србија је најбоља позицији у Европи за алокацију капацитета. Граничимо се са осам држава, имамо доста праваца који су интересанти за извоз електричне енергије", казао је Петровић.

Председник Савета у Агенцији за енергетику Љубо Маћић указао је на актуелну ситуацију у области енергетике, и подсетио да се у протеклој деценији у свету догодила озбиљна револуција у начину трошења и обезбеђивања енергије.

Како је објаснио енергетска политика у Европској унији у многим важним сегментим није довољно хармонизована између земаља чланица, при чему се често се одступа од заједничких циљева.
"Због сужавања простора за тржиште и ширења обновљивих извора енергије, који имају приоритет, дешава се велики пад велепродајних цена, пада профит у електропривреди, затварају се електране на гас, а, осим обновљивих извора енергије, нема интереса за градњу нових електрана", рекао је Маћић.

Он је додао да високе малопродајне цене енергије угрожавају глобалну конкурентност енергетске индустрије ЕУ.

Када је реч о Србији, наша држава има обавезу да спроводи европску регулативу, обзиром на то да је 2006. ратификовала уговор о енергетској заједници, рекао је Маћић.

Према његовим речима регулисане цене електричне енергије у Србији су испод тржишних, због чега енергетска предузећа могу да повећају профит само смањивањем трошкова.

Како је додао изградња нових електрана ће поскупети због чињенице да су велике међународне финансијске институције почеле да ускраћују, односно да рестриктивно кредитирају нове електране на угаљ, а све у оквиру глобалних активности против климатских промена.

Међутим, додао је Маћић, Србија има могућност да користи повољне кредите из Народне Републике Кине што, како истиче, олакшава ситуацију.
"Додатне неизвесности су велике флуктуације цене енергената на светском тржишту... То није повољан амбијент за улазак у инвестицију, а додатна неизвесност биће колики ће бити трошкови емисије угљен-диоксида", рекао је Маћић.

Повратак на претходну страну
Kopaonik 2018
Партнер
Mastercard
Генерални спонзори
NLB
Blinking
Kopaonik 2018
Партнер
Mastercard
Генерални спонзори
NLB
Blinking

Зборници

2006
2007
2008

Од 2009. године, радови са Копаоник бизнис форума се објављују у часопису "Eкономика предузећа".

Информације

Савез економиста Србије
Булевар Михајла Пупина 147
11070 Нови Београд
Добрињска 11
11000 Београд
Тел: +381 11 3613-409; 2644-980
Факс: +381 11 3629-689
Е-пошта: office@ses.org.rs