Савез економиста Србије

06.03.15

Антић: Струја сигурно неће поскупети до 15. априла

КОПАОНИК - Струја у Србији сигурно неће поскупети пре краја грејне сезоне, која се завршава 15. априла, изјавио је данас министар енергетике Александар Антић.

"То је оно што зависи од политике. Остало је питање за струку. Да ли ће бити повећана,да ли ће се радити анализа,још нисмо разговарали и оцекујемо да ћемо разговоре на ту тему имати у склопу реализације свих великих ствари, пре свега Железаре", рекао је Антић на Копаоник бизнис форуму одговарајући на питање новинара.

Он је исткао да је Србија већ дуго под притиском међународних финансијских институција везано за цену струје која је у Србији најнижа у Европи и навео да она кошта 6, 3 евро цента по киловат часу код нас, у Македонији 7,8, БиХ 8, у Данској и Немачкој 30 евра...

"То је питање калкулације које ће радити ЕПС и Агенција за енергетику", навео је Антић.

Стални представник ММФ-а у Србији Дехенг Ким (Даехенг) рекао је јуче на Копаоник бизмнис форуму да је новим аранжманом из предострожности Влада преузела обавезу да повећа цену струје за 15 одсто од 1. априла.

Најављено реструктурирање ЕПС-а и Србијагаса

До 31. марта Електропривреда Србије (ЕПС) има обавезу да усвоји план финансијске консолидације, а до 1. јула ЕПС ће бити трансформисан у два предузећа, изјавио је Антић.

"До 1. јула Србијагас биће трансформисан у холдинг са два фунцкионално независна предузећа. Једно ће бити оператор транспорта , а друго ће бити задужено за дистрибуцју гаса", рекао је Антић.

Нова компанија ЕПС Група требало би да буде модерна групација која би имала матично предузеће као оснивач два предузећа - дистрибутивни систем, уместо шест регионалних дистрибуција електричне енергије и друго предузеће биће ЕПС снабдевање, умасто данашњих 14 зависних предузећа.

Пословање ЕПС Групе биће далеко ефикасније и неће бити "црна рупа" у систему јавних предузећа.

Антић је подсетио да је у децембру прошле године влада усвојила план реструктурирања Србијагаса, које би требало да буде далеко ефикасније предузеће, тако да би до 1. јула требало да буде реорганизовано, а функције у том јавном предузећу раздвојене на компанију која ће бити оператор за транспорт гаса и компанију за санбдевање гасом.

Са ЕБРД и Светском банком се разговара о финансијској консолидацији Србијагаса и циљ је да се нађе финанансијски консултант који ће передложити план за санирање дугова Србијагасу која су до данас нарасла на око милијарду долара.

Министар енергетике је напоменуо да се за петрохемијски комплекс тражи стратешки партнер.

Србија дуги низ година није дуго изградила ниједан енергетски објекат, али већ је склопила финансијски аранжман са кинеским партнерима за изградњу новог блока термоелектране Костолац који ће имати инсталисану снагу од 350 мегавата, а цела инвестиција биће вредна око 700 милиона евра, истакао је Антић и напоменуо да треба да буде завршен до 2019. године.

Говорећи о последицама прошлогодишњих поплава на енергетски систем земље, Антић је рекао да је тада значајно смањена производња угља за термоелектране и изразио задовољство што је у децембру 2014. на површинском копу Колубара обновљена производња угља са нуле до 80.000 тона дневно, што је око 90 одсто у односу на максималне дневне потребе.

Један од највећих успеха Министарства енергерике је нови Закон о енергетици који је добио највишу оцену од Европске комисије и Србија је једина земља у региону која је тим законом усвојила трећи енергетски пакет, усаглашен са европским законодавством, рекао је Антић.

Тај закон је озбиљан позив инвеститорима да улажу у Србију и гарантује сигурност њихових инвестиција, рекао је Антић.

Повратак на претходну страну
Kopaonik 2018
Партнер
Mastercard
Генерални спонзори
NLB
Blinking
Kopaonik 2018
Партнер
Mastercard
Генерални спонзори
NLB
Blinking

Зборници

2006
2007
2008

Од 2009. године, радови са Копаоник бизнис форума се објављују у часопису "Eкономика предузећа".

Информације

Савез економиста Србије
Булевар Михајла Пупина 147
11070 Нови Београд
Добрињска 11
11000 Београд
Тел: +381 11 3613-409; 2644-980
Факс: +381 11 3629-689
Е-пошта: office@ses.org.rs