Савез економиста Србије

05.03.15

Петровић: Банке да снизе камате привреди

КОПАОНИК - Директор Имлека Слободан Петровић рекао је синоћ да су камате које банке нуде привреди толике да предузећа не могу да се развијају и изразио уверење да и у Србији задуживање може бити знатно јефтиније.

"Тачно је да из реалног сектора ми увек гледамо на вас као на некога ко треба да вам помаже, а уствари су те камате такве да ми једва можемо да се развијамо. Смета нам што немамо дугорочне кредите, јер не можемо ући у пројектно финансирање са кредитима од три или пет година које једино можемо добити", поручио је он на банкарском панелу на Копаник бизнис форуму.

Он је рекао да разуме да банке немају изворе финансирања, али додао да су банке ту "да нам обезбедите средства и нађете изворе".
"Очекивали смо да камате падну јер ми се налазимо у кризи. Како можете изаћи из кризе са овако високим каматама, не видим простор да ћете нам смањити камате и покренути привреду", рекао је он.

Истакао је да су друге земље у кризи смањиле камате скоро на нулу, да домаћи привредници то не очекују, али су уверени да би задуживање могло бити јефтиније.
"Зато ми у Србији имамо данас 180 млекара, у Европи углавном имате једну до три млекаре у оквиру једне земље. Та консолидација не може да се изврши без пара", рекао је он.

Петровић је међутим указао да се каматне стопе последњјих година полако спуштају.

Председник Управног одбора Сосијете женерал банке Горан Питић је на то одговорио да су друге земље камате смањиле на нулу када су у питању референтне каматне стопе, а не за каматне стопе које се нуде компанијама.

Он је рекао да Србија не може да се пореди са развијеним европским земљама када је у питању висина каматних стопа зато што развијене државе имају структуру стабилних привреда, а и навео да је код њих је питање и извора средстава и проблематичних кредита другачије.

Повратак на претходну страну
Kopaonik 2018
Партнер
Mastercard
Генерални спонзори
NLB
Blinking
Kopaonik 2018
Партнер
Mastercard
Генерални спонзори
NLB
Blinking

Зборници

2006
2007
2008

Од 2009. године, радови са Копаоник бизнис форума се објављују у часопису "Eкономика предузећа".

Информације

Савез економиста Србије
Булевар Михајла Пупина 147
11070 Нови Београд
Добрињска 11
11000 Београд
Тел: +381 11 3613-409; 2644-980
Факс: +381 11 3629-689
Е-пошта: office@ses.org.rs