Савез економиста Србије

05.03.15

Ковач: Прописи из области туризма усклађени са европским

КОПАОНИК - Усклађеност српских прописа из области туризма с прописима Европске уније, а што је нужно у оквиру процеса прикључења ЕУ, је на задовољавајућем нивоу у већини случајева, док се проблем јавља само у области која се односи на пружање услуга.

Како је на панелу "Индустријска политика у трговини и туризму - секторска и регионална перспектива" на Копаоник бизнис форуму 2015. објаснила државна секретарка за трговину у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Весна Ковач билатерални скрининзи који се односе на трговинску политику, односно на конкуренцију и државну помоћ, просторно настањивање и пружање услуга, као и на заштиту потрошача већ су завршени.

"Када је реч о услугама имамо проблем што институције приликом доношења секторских прописа о услугама нису водиле рачуна да испоштују директиву да домаћи пружаоци услуга имају иста права као и пружаоци услуга у земљама ЕУ", рекла је Ковач.

Према њеним речима, постоје само четири закона у којима је та директива испоштована - закони о рачуноводству, ревизији, планирању и изградњи и јавном информисању.
"Остали закони нису усклађени и то ће нам представљати велики проблем, због чега мора да дође до промене великог броја прописа у овој области. Тренутно се ради упитник којим треба да се попишу сви ти пропиоси, и да се сагледа шта све треба променити. То је велики посао", објаснила је Ковач.

Када је реч о поглављу који се односи на политику конкуренције, у делу који се односи на конкуренцију, како је истакла Ковач, Србија може да се похвали.
"Европска комисија сматра да смо остварили напредак, нарочито изменом закона из 2013. о заштити конкуренције. На задовољавајућем нивоу смо у свим апспектима када је реч о борби против монополског положаја и рестриктивних споразума и контроле концентрација", рекла је Ковач.

Она је додала да је Србија једино остала дужна када је реч о четири подзаконска акта из области конкуренције, истакавши да је Европска комисија само тражила да српска делегација достави рокове.

Када је реч о поглављу које се односи на државну помоћ, како је истакла Ковач, та област је најсложенија и обично се то поглавље последње отвара и последње затвара.

У делу заштите потрошача, подвукла је државна секретарка, постоји "солидна усклађеност са прописима ЕУ", док је у делу заштите здравља закључено да прописи треба да се постепено усклађују.
"Сада очекујемо извештаје с тих скрининга, после чега ћемо да поступимо у складу с њима", поручила је Ковач.

Према њеним речима, много ће времена проћи и административног посла бити урађено како би се цео циклус у вези са трговином завршио, нагласивши да ће бити уложен напор да се све постигне у разумном року.

Повратак на претходну страну
Kopaonik 2018
Партнер
Mastercard
Генерални спонзори
NLB
Blinking
Kopaonik 2018
Партнер
Mastercard
Генерални спонзори
NLB
Blinking

Зборници

2006
2007
2008

Од 2009. године, радови са Копаоник бизнис форума се објављују у часопису "Eкономика предузећа".

Информације

Савез економиста Србије
Булевар Михајла Пупина 147
11070 Нови Београд
Добрињска 11
11000 Београд
Тел: +381 11 3613-409; 2644-980
Факс: +381 11 3629-689
Е-пошта: office@ses.org.rs