Савез економиста Србије

05.03.15

Инвеститоре привлачи транспарентно, стабилно тржиште

КОПАОНИК - Србији је потребно транспарентно, независно и стабилно тржиште, како би у нашу земљу дошло што више иностраних инвеститора, поручено је на панелу о индустријској политици у трговини и туризму на Копаоник бизнис форуму.

Потпредседница за управљање асортиманом из Делезе Србија Јелена Кнежевић Влаховић као круцијалне ствари за унапређење тржишта и трговине, и привлачењу страних инвестиција, означила је транспарентнсот тржишта, и његову независност.
"Неопходно је да се тржиште постави као траснпарентно независно и стабилно, а то очекују и страни инвеститори. Они желе да своје пословне одлуке доносе у таквим условима, због чега и очекују фер борбу и праву тржишну утакмицу без администрирања тржиштеми ограничења", рекла је Кнежевић Влаховић на панелу "Индустријска политика у трговини и туризму - секторска и регионална перспектива".

Међутим, како је истакла, из њеног искуства страним инвеститрорима није најјасније ни који су интереси нашсе државе и како жели да развије привреду.

Према њеним речима неприхватљиво је да, како каже, постоје закони које неки привредни субјекти поштују а други не, као и то да за многе законе нису донети подзаконски акти.
"Није ми јасно како без иначе уређеног система података можемо на било коју одлуку о трговини да донесемо ако не знамо колики нам је тржишни потенцијал", рекла је она.

Државна секретарка за трговину у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Весна Ковач рекла је да ће Србија у наредном периоду усвојити стартегију развоја трговине, како би створила здраву конкуренцију на тржисту и тржишну мрежу која може да конкурише на европском и светском тржисту.

Она је подсетила да је претходна стратегија донета 2009., и да је престала да важи 2012.

Ковач сматра и да је та стратегија можда и преамбициозна јер је предвиђала да ће Србија у 2012. постати члан ЕУ.

Уместо доношења нове, како је оценила, требало би ажурирати постојећу стратегију како би се видело шта није испуњено.

Говорећ и о туризму у Србији председник Управног одбора Удружења хотелијера и ресторатера Србије (ХОРЕС) Томислав Момировић истакао је да туризам у Србији зависи, превасходно од три сегмента - пореске политике, конкуренције и конкурентности и међународне сарадње.

Према његовим речима, када је реч о конкуренцији, веома квалитетна понуда хотелског смештаја у Београду, као и политичка стабилност у земљи, омогућили су велики раст долазака иностраних туриста.

Међутим, како је објаснио, ситуација у унутрашњости Србије је другачија и у тесној је вези с питањем предузетништва у Србији.
"Тешко је разумети да велика већина хотела у Србији буду државни хотели. Они трошкове могу да превале на неке веће компаније и често немају обавезу да плаћају струју, воду, порезе, чиме чине нелојалну конкуренцију. И ниједан приватни инвеститор неће улагати у хотел, када је до њега хотел у државном власништву", истакао је Момировић.

Момировић сматра да је то једини разлог зашто приватни инвеститори не улажу у развој бањског туризма, упркос томе што Србија поседује велику количину квалитетне и лековите воде.

Када је реч о међународној сарадњи, Момировић је оценио да је регион главно тржиште за српске хотелијере и угоститеље, али да је то тржиште запостављено.
"Треба много да порадимо на томе. Мислим да активна промоција Србије у земљама у региону може донети више ефеката него промоција на далеким дестинацијама, одакле туристи, у кратком року, могу у веома малом обиму да дођу у Србију", закључио је Момировић.

Повратак на претходну страну
Kopaonik 2018
Партнер
Mastercard
Генерални спонзори
NLB
Blinking
Kopaonik 2018
Партнер
Mastercard
Генерални спонзори
NLB
Blinking

Зборници

2006
2007
2008

Од 2009. године, радови са Копаоник бизнис форума се објављују у часопису "Eкономика предузећа".

Информације

Савез економиста Србије
Булевар Михајла Пупина 147
11070 Нови Београд
Добрињска 11
11000 Београд
Тел: +381 11 3613-409; 2644-980
Факс: +381 11 3629-689
Е-пошта: office@ses.org.rs