Савез економиста Србије

05.03.15

Потенцијал ИТ сектора три милијарде евра од извоза

КОПАОНИК - ИТ сектор у Србији могао би да запосли између 50.000 и 60.000 најталентованијих кадрова који би омогућили преко три милијарде евра девизног прилива од извоза софтвера и хардвера годишње, али је проблем што најквалитетнији кадрови одлазе у иностраство зато што су тамо много боље плаћени, речено је данас на Копаоник бизнис форуму 2015.

Генерални директор Шнајдер Електрика Драган Поповић рекао је на панелу о технолошким иновацијама, да ИТ сектор у Србији данас има велике проблеме због нелојалне конкуренције и поручио да дрзава треба да учини све да задржи најталентованије кадрове.

Поповић је најавио да та компанија спрема софтвер за контролу осветљења у великим градовима и напоменуо да се тај пројекат припрема већ неколико година и има пуно иновативних решења.

Генерални директор Алготека, једне од најбрже растућих компанија, Александар Бакоч, рекао је да су технолошке иновације висеструко убрзале комуникације, трговину и пословање уопште у протеклим иновацијама.

Као мало и плитко тржиште, Србија има светле примере иновативних компанија, али то није довољно, већ је потребно удруживање да би се лакше пробиле на трећим тржиштима, рекао је Бакоч.

Генерални дирекор компаније БАК Дарко Будеч рекао је да су предуслови за успешну иновативну фирму - иновативни кадрови, добро пословно окружење и око десетак година да би се направио бренд.

У Србији има креативних људи који су и иновативни, али да би такав производ успео на тржишту мора да буде и сврсисходан, објаснио је Будеч.

Генерани директор Апатинске пиваре Драган Радивојевић оценио је да су страна улагања допринела развоју технолошких иновација, при чему је мали број њих направио велики искорак.

Можете да имате сјајне идеје, али не можете да их спроведете у дело ако немате адекватан и квалитетан кадар, објаснио је Радивојевић.

Директор Центра за промоцију науке Александра Дрецун рекла је да је Србија на 144. месту од 146 земаља у свету које су способне за задрзе таленте да не оду у друге државе, и на истим смо позицијама кад је у питају способност наше државе да привуче таленат.

Из ЕУ фондова Србија је добила око 30 милиона евра за формирање иновативноиг центра у Новом Саду, који треба да допринесе бржем развоју Србије, рекла је Дрецун.

Дрецун је рекла да је проблем задржати програмере и веб дизајнере да остану у Србији, јер у инистранству су они веома добро плаћени.

Повратак на претходну страну
Kopaonik 2018
Партнер
Mastercard
Генерални спонзори
NLB
Blinking
Kopaonik 2018
Партнер
Mastercard
Генерални спонзори
NLB
Blinking

Зборници

2006
2007
2008

Од 2009. године, радови са Копаоник бизнис форума се објављују у часопису "Eкономика предузећа".

Информације

Савез економиста Србије
Булевар Михајла Пупина 147
11070 Нови Београд
Добрињска 11
11000 Београд
Тел: +381 11 3613-409; 2644-980
Факс: +381 11 3629-689
Е-пошта: office@ses.org.rs