Савез економиста Србије

05.03.15

Шошкић: Могуће је смањити ненаплатива потраживања

КОПАОНИК - Бивши гувернер и економиста Дејан Шошкић изразио је данас уверење да је могуће смањити учешће ненаплативих кредита у билансима банака и да се та потраживања пренесу неком ко ће да се бави њиховом наплатом, оценујујући да је за такво решење потребна иницијатива НБС и Министарства финансија.

Шошкић је Тањугу рекао да би то требало да буде централизовано решење, односно да централе банака које имају највеће тржишно учешће у Србији истовремено почну са решавањем тог проблема у раздобљу од једне или две фискалне године.

Иницијатива за решење тог проблема треба да потекне од НБС и Министарства финансија и да буде координирана са централама домаћих банака, чији је већински капитал дошао из иностранства и са њиховим централним банкама да спроведу процес који неће изазвати додатне трошкове за пореске обвезнике.

При том се мора признати реална цена таквих проблематичних кредита и да се укључе и инстутуције које се баве тим послом у свету, откупом проблематичних потраживања, објаснио је Шошких и напоменуо да банке, при том, морају да буду ослобођене тог бремена у свом билансу и да се ослободи нови кредитни потенцијал за нове зајмове да се финансира економски развој земље.

Шошкић је рекао да је банке могуће ослободити бремена ненаплативих кредита, уз све мере које је он предложио, а потребне су и регулаторне мере НБС, а требало би размотрити да ли у пореском систему постоји простор да се одређеним изменама банке подстакну да ураде оно што је корисно за стабилност финансијског система земље.

То значи да би банкама требало омогућити да своја ненаплатива потраживања пренесу неком ко ће да се бави њиховом наплатом, укључијући и неког ко ће са таквим кредитима можда да преузме контролу у тим компанијама дужницима и да их ревитализује и постави на здраве ноге ако је то могуће.

Према проценама домаћих експерата, ненаплатива потраживања банака у реалном сектору достижу скоро 30 одсто свих зајмова

Повратак на претходну страну
Kopaonik 2018
Партнер
Mastercard
Генерални спонзори
NLB
Blinking
Kopaonik 2018
Партнер
Mastercard
Генерални спонзори
NLB
Blinking

Зборници

2006
2007
2008

Од 2009. године, радови са Копаоник бизнис форума се објављују у часопису "Eкономика предузећа".

Информације

Савез економиста Србије
Булевар Михајла Пупина 147
11070 Нови Београд
Добрињска 11
11000 Београд
Тел: +381 11 3613-409; 2644-980
Факс: +381 11 3629-689
Е-пошта: office@ses.org.rs