Савез економиста Србије

05.03.15

Јавна предузећа задужена 11 милијарди евра

КОПАОНИК - Око 740 јавних предузећа у Србији укупно је задужено око 11 милијарди евра, што указује да их хитно треба реформисати, речено је данас на Копаоник бизнис форуму.

Саветник Екомског института Светлана Кисић је навела да је то 17 одсто од укупне задужености српске привреде.

Она је на панелу о реформи државне управе и јавног сектора у Србији рекла да су, на пример, јавна предузећа у 2013. направила губитак од 51 милијарде динара.

Кисић је истакла да јавна предузећа обухватају значајан део српске привреде прецизирајући да само 17 великих државних предузећа ангажује више од 19 одсто активе српске привреде и запошљавају око 10 одсто укупно запослених.

Она је казала да су јавна предузећа генератор неликвидности и навела, као пример, да Железнице Србије трећину својих трошкова не могу да покрију из својих прихода, као и да ГСП Београд не може из прихода да покрије плате запослених.

Кисић наводи да скоро сва јавна предузећа оптерећује непорофесионални менаџмент, високи трошкови и неефикасан рад због прекобројног броја радника.

Она истиче да је неопходно што пре реформисати јавна предузећа, предвидети чврста буџетска ограничења, тражити већу транспарентност пословања, спровести департизацију и подићи ефикасност њиховог рада кроз корпоративизацију.

Према њеним речима, предузећа у реструктурирању дугују јавним предузећима око 670 милиона евра.

На пример, сат радног времена у јавним предузећима у Србији се плаћа скоро четири пута више - 809 динара него у приватном сектору - 226 динара, навела је Кисић.
"Када поделите примања са сатом видите да се сат у јавном сектору наплаћује 809 динара, а у приватном 226 динара", навела је Кисић на Копаоник бизнис форуму, на панелу о реформи државне управе и јавног сектора.

Она је рекла да је истраживање показало да запослених у приватном сектору дневно раде у просеку 7,18 сати, а у јавним предузећима 3,45 сати.

Према њеним речима, јавна предузећа имају веће плате и од остатка јавног сектра, а највећа примања имају запослени у Коридорима Србије.

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Видосава Џагић је рекла да ће бити спроведена реформа јавног сектора у наредне три године и да је најважније да се мапирају фабрике трошкова и неефикасности.

Џагић је истакла да у јавном сектору 20 одсто људи вуче цео посао и да би управо они требало да буду лидери и носиоци промена.
"Мора се мењати систем координације и комуникације, а потребно је и јасно утврђивање одговорности", истакла је Џагић поручивши да је циљ да грађани и привреда добију квалитетнији јавних сервис и елиминишу непотребна расписања државног новца.

Повратак на претходну страну
Kopaonik 2018
Партнер
Mastercard
Генерални спонзори
NLB
Blinking
Kopaonik 2018
Партнер
Mastercard
Генерални спонзори
NLB
Blinking

Зборници

2006
2007
2008

Од 2009. године, радови са Копаоник бизнис форума се објављују у часопису "Eкономика предузећа".

Информације

Савез економиста Србије
Булевар Михајла Пупина 147
11070 Нови Београд
Добрињска 11
11000 Београд
Тел: +381 11 3613-409; 2644-980
Факс: +381 11 3629-689
Е-пошта: office@ses.org.rs