Савез економиста Србије

05.03.15

Сертић: У наредних 30 дана план за Србијагас и Путеве Србије

КОПАОНИК - У наредних 30 до 60 дана влада ће донети акционе планове за реформу рада Србијагаса и Путева Србије, изјавио је данас министар привреде Жељко Сертић додајући да су планови за измене рада ЕПС-а и Железница Србије већ донети.

"То су четири компаније које носе велики ризике по макроекономску стабилност", навео је Сертић на Копаоник бизнис форуму уз напомену да је неопходна реформа фирми које праве огромне губитке.

Илуструјући колики је то проблем он је рекао да је око 500 јавних предузећа у 2013. направило губитак од око 51 милијарду динара.

Говорећи о ЕПС-у, Сертић је рекао да концепт промене у том предузећу подразумева и мањи број управљачких места. Међутим, како је рекао министар, цео концепт реформе неће се "вртети" око сече директора, већ око ефикаснијег рада те фирме.
"Цео процес реформе неће зависити од тога колики број директора ћемо смањити, већ како да та фирма ради ефикасно", рекао је Сертић.

Говорећи о индустријализацији која је и тема овогодишњег форума на Копаонику, Сертић је рекао да је од многих економиста и привредника у последње време чуо "нека нама држава да паре, па ћемо имати индустријализацију".
"Од тога нема ништа", поручио је Сертић.

Према његовим речима, држава нема више могућност да на такав начин помаже привреду. Држава ће, како је навео, активно помагати индустријализацију, али на друге начине, не директним финансирањем.

Есмарк добродошао за управљање Железаром

Сертић је изјавио да је неколико компанија заинтересовано за управљање Железаром, да је америчка компанија Есмарк, такође, добродошла и да ће за две до три недеље бити познато ко ће управљати српском челичаном.
"До петка је рок за пријаву, све компаније па и Есмарк имају обавезу да уплате део депозита за учешће, морају да потпишу изјаву поверљивости и презуму документацију", рекао је Сертић.

Како је навео, Есмарку је један део документације већ био досутпан и у суботу ће бити познат тачан број компанија односно знаће се ко се јавио на јавни позив за управљање Железаром.
"Могу сада да вам кажем да имамо више компанија и то је добро за процес преговарања и Есмарк је добродошао да буде део тог процеса. Када смо преговарали са њима мој утисак је био да су они заинтересовани за такву врсту управљања и не бих био изненађен да се они нађу на тој листи пријављених за такмичење за управљање Железаром", додао је Сертић.

Америцка компанија Есмарк најавила је да је заинтересована да управља смедеревском железаром, јавила је синоћ РТС.

Преговори Владе Србије са Есмарком о продаји Железаре су средином фебруара неуспешно оконцани.
Према одлуци Владе, расписан је тендер за избор професионалног менаџмента који це управљати Железаром до оконцања приватизације.

ЕПС акционарско друштво већ у 2016.

Електропривреда Србије ће већ наредне године функционисати као акционарско друштво, а спровешће се и реорганизација Србијагаса који има губитак већи од милијарду евра, изјавио је Сертић.

ЕПС је већ добио програм рада за реструктурирање и до јуна ће бити завршсена неопходна корпоративна и правна документа за тај процес, рекао је Сетић подсетивши да је већ смањен број директора у том предузећу.

Према његовим речима, више од 15 предузећа ЕПС - а биће обједињена на два, а једно ће бити формирано у најбржем року.
"Идеја је да већ следеће године имамо ЕПС као акционарско друштво подељено по свим сегментима, функционално и оперативно, и од тог мемонта би могли да размишљамо о евентуалном стратешком партнерству или неким другим партнерствима", казао је министар привреде.

Он је навео да је Србијагас велики проблем, који мора да се решава са међународном заједницом, пре свега са ММФ - ом због дугова Србијагаса из претходног периода.
"Једна од најважнијих ствари које смо предузели је, такође, корпоративна реорганизација, а друга да компаније морају да почну да плаћају гас. Србијагас више не може да буде социјално предузеће које ће помагати другим предузећима", истакао је Сертић.

Он је додао да зато треба решити питање Петрохемије, Азотаре, МСК, Железаре и других предузећа.

Од приватизације Телекома најамање 2,5 милијарде

Сертић је изјавио данас да ће 6. марта бити познато колико се компанија јавило на позив за избор приватизационог саветника за Телеком и најавио да ће до јуна или јула бити познато како ће та компанија бити приватизована.

Сертић је рекао да држава рачуна на максимални приход од приватизације Телекома и да би држава требало да приходује најмање 2,5 милијарде евра.
"Ја се надам да ће то бити знатно више, него што смо имали понуду пре неколико година, када је понуђен одређени износ, а држава одустала од тога. Држава има већи пакет и тада је, чини ми се била процена око две милијарде за Телеком и надам се да ћемо сада имати најмање 2,5 милијарде, па навише", истакао је Сертић.

Он је подсетио да јавни позив истиче 6. марта и да сада не може да говори о броју пријављених компанија.
"Нама је важно да веома брзо тај следећи корак буде урађен односно комисија која буде заседала изабраће најбоље понуђаче негде до јуна или јула ове године", навео је Сертић.

Он је казао да је циљ државе да добије добар предлог шта ће у будућности бити са Телекомом.
"Дакле, не само опција коме продати и шта је то најбоље на тржишту већ има ту много елемената, каква пословна оријентација треба да буде, где треба улагати средства и у односу на то ће се бирати стратешки партнер", рекао је министар привреде.

Компанија Телеком је почетком фебруара расписала јавни позив за избор приватизационог саветника за продају ове компаније.

Предмет јавне набавке су, како је наведено у позиву, услуге менаџментског консалтинга од стране саветника, у виду стручне помоћи у утврдивању предлога модела приватизације Телекома, у циљу развоја у области телекомуникација у Србији.

Критеријум за доделу уговора је економски најповољнија понуда.

Рок за достављање понуда је 6. март, а истог дана након истека рока за подношење понуда обавиће се и јавно отварање понуда.

Наручилац ће одлуку о додели уговора донети у року од 25 дана од дана јавног отварања понуда и исту доставити свим понуђачима у року од три дана од дана доношења одлуке, наводи се у јавном позиву Телекома за избор приватизационог саветника.

Приватизовано 3047 предузећа, приход 3,7милијарди евра

Сертић је изјавио да је у Србији до 2015. године приватизовано укупно 3 047 предузећа и да је остварен приход од 3,7 милијарди евра.

Сертић је рекао да су приватизована сва предузеца која су могла, и да је просечно по предузећу добит износила око 1,2 милиона евра собзиром на то да је постојала једна велика приватизација коју је спровео Теленор.
"Остало је више од 500 предузећа која су у озбиљним проблема", навео је Сертић и подетио да ће 188 предузеца отићи у стечај и да од тога броја 76
њих нема ниједног запосленог.

Министар је казао да у приватизацији ових предузећа као почетна тачка не мозе да се узима у ком су стању били некада када су били успешни и имали велики број запослених.

Како је рекао, та предузећа су сада у катастрофалном стању собзиром на то да немају тржисте и 95 одсто њих је технолоски застарело тако да скоро ниједно од њих нема стабилан и позитиван раст.

Он је подсетио да предстоји приватизација Железаре Смедерево и да ће се у суботу, када се завршава јавни позив, знати тачан број заинтересованих компанија за управљање том челичаном.

Критика и позив градоначелницима

Сертић је критиковао градоначелнике због немара који исказују према привреди и предузећима која раде у њиховим срединама и позвао их да подстакну и помогну сваку врсту привредне активности, јер је то једини начин да њихове општине напредују.

Сертић је навео да има градоначелника у Србији који никада нису обишли ниједно предузеће у општини којом "газдују".
"Најмањи је број градоначелника у Србији који се баве привредом, а има их који никад нису ушли ни у једно предузеће нити се заинтересовали како ради", рекао је Сертић.

Како је навео, његов је посао да се тиме бави, али то исто очекује и од градоначелника по Србији, којима ће, додао је, пружити сваку могућу помоћ.

Ово стога што, како је рекао, иза њега стоји премијер који се свакодневно бави питањима привреде и коме је, као и целој влади, то најзначајније поље деловања у овом тренутку.

Жене директори добра и корисна конкуренција

Више жена директора могло би и нама да буде добра конкуренција, да нас наведе да будемо озбиљнији и посвећенији у послу, оценио је Сертић.

Један од тих стубова на којима ће влада радити у намери да олакша пословање и обезбеди одговарајуће услове свима који желе да се баве привредним активностима је и анимирање предузетништва жена, младих и социјалног.

Те три категорије препознате су и у ЕУ, а влада ће се, према речима Сертића, трудити да тим категоријама не само омогући једнаке услове за учешће у привреди, већ и одређен предности.

У том је смислу, а помињући своје искуство из дугогодишњег рада у Кини, министар навео да су чак у 90 одсто фирми које је тамо обишао на руководећим местима биле жене.
"Нисам се распитивао зашто је то тако код њих, али је то чињеница и чињеница је да су оне веома успешне у тој улози", рекао је Сертић доидајући да из тог искуства сви заједно можемо несто да научимо.

Такође, додао је, и код нас је то велики потенцијал, а то ће "и нама дати конкуренцију да будемо озбиљнији и посвећенији у послу", навео је Сертић.

Кад је реч о младима, њима, напоменуо је, морамо сви заједно омогућити да добију неке нове узоре, јер, како је приметио, "овај хаос у којем се налазимо нећемо моћи да доведемо у ред".

Имамо сувише амбасада, а мало се баве привредом

Сертић је оценио да у нашим дипломатским представништвима нема довољно људи који се баве питањима привреде, а да при томе амбасада има можда и превише и апеловао је да апсолутни приоритет у њиховом раду буде успостављање привредних веза и оних које ће омогући сарадњу у тој области.

Он је као пети стуб развоја сектора привреде навео нова тржишта, а у складу с тим опредељењем истакао је неопходно институционално прилагођавање дипломатских представништва у смислу подршке привреди.
"Ми не треба да се бавимо светском политиком, већ економијом", рекао је Сетрић , алудирајући на активност дипломатије, уз напомену да ће у подрсци дипломатама учествовати и његово министарство, али и цела влада.

За такву мисију у којој ће најважнији посао дипломата бити развој доимаће привреде неопходна је реформа дипломатије, што су препознале и многе друге земље, а чија су се искуства, према речима Сертића, показала као веома успешна.

Повратак на претходну страну
Kopaonik 2018
Партнер
Mastercard
Генерални спонзори
NLB
Blinking
Kopaonik 2018
Партнер
Mastercard
Генерални спонзори
NLB
Blinking

Зборници

2006
2007
2008

Од 2009. године, радови са Копаоник бизнис форума се објављују у часопису "Eкономика предузећа".

Информације

Савез економиста Србије
Булевар Михајла Пупина 147
11070 Нови Београд
Добрињска 11
11000 Београд
Тел: +381 11 3613-409; 2644-980
Факс: +381 11 3629-689
Е-пошта: office@ses.org.rs