Савез економиста Србије

04.03.15

Нови закон о електронском пословању до краја године

КОПАОНИК - Србија ће до краја године добити нови закон о електронском пословању који ће уредити употребу електронског потписа, а ступиће на снагу почетком 2016. године, најавио је вечерас помоћник министра трговине, туризма и телекомуникација Саво Савић.

Закон о електронском пословању замениће Закон о електронском потпису, а важан је за достављање пошиљки и биће усаглашен са позитивном праксом у ЕУ, рекао Савић у изјави Тањугу.

Савић је на панелу о дигитализацији као покретачу раста, на Копаоник бизнис форуму 2015, рекао да је данас могуће послати фактуру имејлом, али је хакери могу пресрести и злоупотребити и зато је потребан електронски потпис, објаснио је Савић.

Савић је рекао да законодавни оквир за употребу електронског потписа постоји и НБС тврди да нема проблема да се његова употреба рашири, али то у пракси слабо функционише.

Портал еУправа је увео рад једног сервиса у клауд технологији и он је уштедео око 80 милиона евра, а ради се о издавању регистрационе налепнице за моторна возила и најавио да ће услуге Инфостана бити урађене у клауд окружењу, који ће донети велике уштеде, објаснио је Савић.

Помоћник министра за телекомуникације је навео пример портала еУправа за електронску управу у Србији, који омогућава да се брже дође до потврда, дозвола и других докумената, без потребе да стојимо у редовима и губимо време и то је пример уштеда и потенцијала за раст привреде.

Директор ВИП мобајла Србија Андреас Граф оценио је да је битно да клијенти прихвате нове технологије и указао да се дигитализацијом трансформише пословање.

Дигитализацијом је онлајн пословање повећано три пута од како је уведено, навео је Граф.

Генерални директор компаније Коминг Драго Самарџић рекао је да клауд технологија (рад у интернет облаку) доноси уштеде од два до осам пута у пословању, али је то у Србији слабо раширено.

Директор Теленора Србија Уве Фредхајм сматра да се људи много мање плаше нових технологија него пре пет година и поручио српским властима да размишљају унапред, а подршка неће изостати.

Представник компаније Циско Србија Сузана Радовић оценила је да дигитализација отвара небројене могућности у пословању, кроз отварање нових сервиса који су неопходни предузетницима и указала да дигитализација пружа могућнист за раст привреде једне државе кроз пораст прихода.

Повратак на претходну страну
Kopaonik 2018
Партнер
Mastercard
Генерални спонзори
NLB
Blinking
Kopaonik 2018
Партнер
Mastercard
Генерални спонзори
NLB
Blinking

Зборници

2006
2007
2008

Од 2009. године, радови са Копаоник бизнис форума се објављују у часопису "Eкономика предузећа".

Информације

Савез економиста Србије
Булевар Михајла Пупина 147
11070 Нови Београд
Добрињска 11
11000 Београд
Тел: +381 11 3613-409; 2644-980
Факс: +381 11 3629-689
Е-пошта: office@ses.org.rs