Савез економиста Србије

04.03.15

Јеремић о утицају политике на економију у 2015.

КОПАОНИК- У 2015. можемо очекивати више геополитичких потреса него прошле године, изјавио је вечерас Вук Јермић, оснивач Центра за међународну сарадњу и одрживи развој, који је учесницима Бизнис форума представио своје виђење глобалних односа и њихов могући утицај на светску економију.

Говорећи о великом повратку политике и геополитике на међународну сцену, политичку, економску и сваку другу, Јеремић је поменуо да је и овогодисњи Давос био је другачији од свих претходних којима је присуствовао.

То пре свега због чињенице да се готово 70 одсто времена говорило о међународним политичким и безбедносним односима и о томе како они могу да утичу на очекивања у овој години.

У том је смислу је навео да извештај за 2014. није у себи имао реч Украјина, али ни реч ИСИС, што је, према његовим речима, и допринело да Давос 2015. буде оријентисан више него икад ка политици, спољној политици и безбедносној политици пре свега.

"Сведоци смо времена у којем долази до прерасподеле моћи међу макроиграчима широм света, а чији су интереси веома дивергентни и у приличном нескладу с интересима великих сила", рекао је Јеремић.

Оценивши да је криза у Европи један од четири највећа ризика за светску економију, Јеремић је рекао да ће ово бити година избора и одлука у Европи, значајна и пресудна година за важне мултилатералне процесе који се одвијају већ годинама.

"Неки од тих процеса окончавају се данас и они имају историјски значај, а ми не обраћамо пажњу на њих", истакао је Јеремић и додао да је реч о развојној стратегији УН и међународном споразуму о климатским променама.

Следећи велики ризик је, како је казао, криза у Украјини. Говорећи о односу Русије и Запада, Јеремић је рекао да се они „не налазе на доброј трајекторији" те да нема пуно простора за оптимизам.

"Велика је штета оно што се данас дешава, али и губитак за све играче који су укључени у ову причу. Иако је Украјина у изузетно тешкој ситуацији, није једини губитник. Велики губитник су и Русија и Европа", рекао је Јеремић.

Санкције које су уведене Русији, како је додао, одразиле су се итекако на њену привреду, а Европа губи због укупне стратешке нестабилности које воде даљим политичким поделама.

Треће, проблем је и Блиски Исток, стварање Исиса и борба против фундаментализма на том подручју.

Најзад, велики ризик је, према његовим речима и окретање Русије ка Кини.

Говорећи о Кини, Јеремић је рекао да је ново руководство веома амбициозно у погледу пакета најављених реформи и мера које ће за последицу имати оно што је, како је објаснио, имала и влада која је 70-их година одлучила да се отвори ка свету.

Повратак на претходну страну
Kopaonik 2018
Партнер
Mastercard
Генерални спонзори
NLB
Blinking
Kopaonik 2018
Партнер
Mastercard
Генерални спонзори
NLB
Blinking

Зборници

2006
2007
2008

Од 2009. године, радови са Копаоник бизнис форума се објављују у часопису "Eкономика предузећа".

Информације

Савез економиста Србије
Булевар Михајла Пупина 147
11070 Нови Београд
Добрињска 11
11000 Београд
Тел: +381 11 3613-409; 2644-980
Факс: +381 11 3629-689
Е-пошта: office@ses.org.rs