Савез економиста Србије

04.03.15

Сарадња да почне од питања која нису спорна

КОПАОНИК - Потпредседница Агрокора Љерка Пуљић поручила је данас да би најбоље било да свака сарадња у региону почне од питања о којима не постоји простор за свађу.

Она је на Копаоник бизнис форуму истакла да је економска сарадња региона много боља од политичке, али и указала да би сарадња у бизнису могла бити на много вишем нивоу.

Пуљић је рекла и да је словеначка привреда до скоро била релативно затворена за сарадњу у региону зато што је та земља прва ушла у Европску унију, док је Хрватска, с друге стране, након уласка у Унију од старта отворена.
"Србија је исто сада више фокусирана шта ће се догодити након уласка у ЕУ него што гледа шта би могла да уради у региону", навела је она и закључила да нису све земље делиле заједнички пут пословног отварања у региону.

Агрокорово преузимање Меркатора је, како је навела, најбољи пример колико је важно регионално повезивање зарад јачања компанија у региону и њиховом лакшом борбом са светском конкуренцијом.
" За нас је било јасно да једино повезивање комплементарних бизниса унутар региона може дати бенефите свима и видимо да регион то тек сада препознаје", рекла је она.

Пуљић је додала и да сада по први пут произвођачи сами приступају овој компанији јер су препознали да је Меркатор платформа која нуди дистрибуцију роба до крајњег потрошача, што даје потенцијал за бољи пробој на цело тржиште региона.

Професор Економског факултета у Београду Јуриј Бајец рекао је да је међусобна сарадња региона под дејством кризе почела да пада, да би убрзо почела да се опоравља, док је на другој страни сарадња региона ка свету константно расла што указује на постојање два различита тренда.

Он је указао и да је Србија од 2006. до 2014. скоро усвостручила свој укупни извоз у свет, али када је реч о извозу у регион, он се не повећава, те на годишнејм нивоу износи око 2,5 милијарди евра.

Повратак на претходну страну
Kopaonik 2018
Партнер
Mastercard
Генерални спонзори
NLB
Blinking
Kopaonik 2018
Партнер
Mastercard
Генерални спонзори
NLB
Blinking

Зборници

2006
2007
2008

Од 2009. године, радови са Копаоник бизнис форума се објављују у часопису "Eкономика предузећа".

Информације

Савез економиста Србије
Булевар Михајла Пупина 147
11070 Нови Београд
Добрињска 11
11000 Београд
Тел: +381 11 3613-409; 2644-980
Факс: +381 11 3629-689
Е-пошта: office@ses.org.rs