Савез економиста Србије

04.03.15

Амбасадори о сарадњи с Приштином, одласку младих, економији

КОПАОНИК - Србија мора да буде активнија у преговарачком процесу са Европском унијом, поготово када је реч о Косову, а такође треба и да ради на владавини права и економском управљању, поручили су учесници панела "Преливање геополитике на економију" на Копаоник бизнис форуму 2015.

Да влада треба да буде проактивнија мишљења је амбасадор Немачке у Србији Хајнц Вилхелм, који додаје да она треба да буде таква посебно када је реч о 35 поглављу (Косово).

Заједно с тим поглављем, истиче, прво би требало да буду отворена и поглавља 23 и 24.
"Мислим да је Србија сјајна држава, има феноменалне људе, и можда би требало да будемо мање песимисти, међутим када је реч о убрзавању процеса преговора треба да разговарамо о три главна поглавља - 23, 24 и 35. Она прво треба да буду отворена и ниједно пре њих. Можда паралелно, али не и пре", рекао је Вилхелм.

Како је истакао Србија треба да се фокусира на спровођење споразума са Приштином, на решавање питања правосуђа, а важан наредни задатак требало би да буде формирање Заједнице српских општина.
"Немам утисак да српска влада даје предлоге на проактиван начин. За поглавља 23 и 24 акциони планови се раде, али када је реч о поглављу 35 мислим да би Влада Србије морала да буде проактивнија", рекао је Вилхелм.

Амбасадорка Француске у Србији Кристин Моро, одговарајући на питање на који начин убрзати процес евроинтеграција Србије, истакла је да је потребно више поверења указати сопственим грађанима, а превасходно младима.
"Имате проблем младих који одлазе у иностранство и не враћају се. Мислим да то треба да се спречи тако што ће младима бити указано поверење", рекла је Моро.

Она је додала и да је питање регионалне сарадње такође важно у процесу евроинтеграција Србије, подсетивши на некадашње односе Француске и Немачке из којих се, како је рекла, напослетку развила Европска унија.
"Процес проширења ЕУ је један од процеса који је веома вођен самим земљама чланицама, оне одређују ритам и доста зависи од њихових оцекивања землаја чланица", рекао је шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт и додао да Србија на путу ка ЕУ треба да ради на владавини права, економском управљању, сарађује са Приштином.

Каже и да је у претходних годину дана у Србији доста урађено, да доста подршке стиже из ЕУ, као и од ММФ а да недавно склопљен аранжман шаље јасан и позитиван знак.
"Морате довести до ситуације да комплетно друство може да допринесе развоју економије", рекао је Девенпорт и додао да су за наш пут ка ЕУ веома важна поглавља 23 и 24 која се тичу правосуђа и владавине права.

Говорећи о регионалној сарадњи која је такође, како је рекао веома важна, Девенпорт је поручио да је у том смислу добро што је премијер Александар Вучић био на инаугурацији председнице Хрватске Колинде Грабар Китановић.
"Одлука премијера да посети Загреб је јако позивитиван знак", указао је Девенпорт, додајући да се доста пажње посвећује унапређењу регионалне сарадње и решавању међусобних проблема, те је у том смислу похвалио и посету албанског премијера Србији Едија Раме оценивши да је добро сто је напредак у дијалогу с Албанијом напредовао.

Шефица преговарачког тима Србије у преговорима са ЕУ Тања Мишчевић рекла је да је у Србији "потребно више Европе" као и да би то помогло нашем развоју.

Каже и да Србија заговара да отварање поглавља започне поглављима 23, 24 и 35.
"Ставићемо акценте на ова поглавља. Али ми то не можемо сами, треба нам помоћ, како бисмо све те фундаменталне елементе спровели код нас", истакла је Мишчевић.

Амбасадор Италије у Србији Ђузепе Манцо сматра да је образовање кључна област када је реч о путу Србије ка ЕУ.
"Не можете да размишљате да имате предузетнике за неколико година без промене у области образовања. Мора да се промени и етика рада, а то може само кроз едукацију", сматра Манцо.

Повратак на претходну страну
Kopaonik 2018
Партнер
Mastercard
Генерални спонзори
NLB
Blinking
Kopaonik 2018
Партнер
Mastercard
Генерални спонзори
NLB
Blinking

Зборници

2006
2007
2008

Од 2009. године, радови са Копаоник бизнис форума се објављују у часопису "Eкономика предузећа".

Информације

Савез економиста Србије
Булевар Михајла Пупина 147
11070 Нови Београд
Добрињска 11
11000 Београд
Тел: +381 11 3613-409; 2644-980
Факс: +381 11 3629-689
Е-пошта: office@ses.org.rs