Савез економиста Србије

04.03.15

Кирби: ЕУ плаћа економске последице кризе у Украјини

КОПАОНИК – Амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби поручио је данас да је целом свету потребно да Русија и САД имају добре односе, а да због тога што то није тако, Евопа плаћа економске последице свега тога.

Коментаришући кризу у Украјини, Кирби је рекао да је Русија направила велику грешку када је припојила свог суседа и "подгрејала грађански рат у источном делу Украјине".
"Био сам запрепашћен убиством Бориса Немцова јер је прва реакција из Москве била да је то провокација некога из Украјине, а мени је јако тешко да у то поверујем", поручио је Кирби на панелу "Преливање геополитике на економију" на Копаоник бизнис форуму 2015.

Део проблема у Украјини је то што економске реформе нису спроведене на ефикасан начин и то што се енергетска зависност није испратила на огдговарајући начин, навео је Кирби и објаснио да у САД потрошња енергије опада и да је то због тога што су делом грађани схватили да мопрају да смање коришћење превозних средстава која троше доста енергената.
"Србија има потенција по питању очувања енергије и није добро да вам све зависи од једног места", подвукао је Кирби.

Шеф Делегације Србије у ЕУ Мајкл Девенпорт, говорећи о изгледима за решавање кризе у Украјини, изјавио је да је потребно инсистирати на потписивању другог споразума из Минска о прекиду ватре, али и слању већег броја посматрача у оквиру Мисије ОЕБС-а.
"Други споразум о прекиду ватре омогућио би нам да добијемо ’мало простора да удахнемо ваздух’. Такође, активности ОЕБС-а веома важне и слање већег броја посматрача у Украјину, би помогло да се изгради поверење", рекао је Девенпорт.

Он је додао да је потребно да се дође и до заједничког мишљења о томе које су радње прихватљиве, а које нису како би се сву ухватили у коштац са ситуацијом "онаквом каква јесте".

Према његовим речима улога Србије, као председавајуће ОЕБС-а, веома је значајна.
"Веома је охрабрујуће што до сада Србија то добро ради у смислу успостављања координације свих тих односа између Европске уније, ОЕБС-а и других важних актера", сматра Девенпорт.

Када је реч о решавању кризе у Грчкој Девенпорт је мишљења да је и ту потребна "мала пауза за ваздух" како би сви политички актери добили довољно простора пре него што се настави решавање кризе.
"Када је реч о Грчкој, очигледно је да смо сведоци веч дужи период једне несигурности која тамо влада између Европе и остатка евро-зоне, али мислим да сада имамо основу за излазак из те кризе, и основу а одржавање те политике коју водимо, а која ће помоћи у том смислу", рекао је Девенпорт.

Осврнувши се и на претње које у појединим деловима Африке и Блиског истока изазива деловање Исламске државе Девенпорт је констатовао да је у тим подручјима ситуација тешка и опасна, као и да смо сведоци растуће освешћености друштва колико могу да буду озбиљне последоце даље радикализације тог стања.
"Постоје и они који у оквиру наших друштава помажу тој радикализацији, а то је опасност за све нас и веома је добро што је Србија то све озибљно схватила и узела у разматрање", истакао је Девенпорт.

Амбасадор Немачке у Србији Хајнц Вилхелм подвукао је да су односи између ЕУ и Русије од централног значаја.
"На све утичу односи између ЕУ и Русије и зато је ова криза јако лоша за нас и ти односи се веома погоршавају после ове кризе. ЕУ,Француска и Немачка дају све од себе да се ситуација у Украјини побољша", рекао је Вилхелм.

Он је истакао да је неопходно да се дијалог настави и да је то једини начин да се криаза превазиђе.
"Ми смо спремни да поденесемо и економске последице санција, али ово је политичко питање", закључио је Вилхелм.

Повратак на претходну страну
Kopaonik 2018
Партнер
Mastercard
Генерални спонзори
NLB
Blinking
Kopaonik 2018
Партнер
Mastercard
Генерални спонзори
NLB
Blinking

Зборници

2006
2007
2008

Од 2009. године, радови са Копаоник бизнис форума се објављују у часопису "Eкономика предузећа".

Информације

Савез економиста Србије
Булевар Михајла Пупина 147
11070 Нови Београд
Добрињска 11
11000 Београд
Тел: +381 11 3613-409; 2644-980
Факс: +381 11 3629-689
Е-пошта: office@ses.org.rs