Савез економиста Србије

04.03.15

Ђуричин: Покренути индустрију у којој Србија има предности

КОПАОНИК - Српска привреда је веома рањива и излаз из тешке ситуације треба да буде покретање индустрије у секторима у којима Србија има предности, као што су енергетика, инфраструктура и пољопривреда, изјавио је данас Селектор Копаоник бизнис форума 2015. Драган Ђуричин.

"У 2015. се без обзира на агилност владе налазимо у ситуацији да имамо пуно негативних ефеката претходних заблуда, на пример и даље имамо проблем са рецесијом", истакао је Ђуричин.

Како је рекао, Србија се још бори са ниском економском базом, тзв. аут-пут-гепом (output gap), како танзиционим тако и техничким.
"Ова влада има толико фактора рањивости у привреди да је просто алхемија изаћи из ове ситуације и одржати социјалну кохезију. Криза 2008. је показала да је дошло време индустријских политика у гранама које имају предности", истакао је Ђуричин.

Према његовим речима, индустријским политикама треба да се прилагођавају монетарна и фискална политика.
Он је навео да су сектори који се кандидују за индустријске политике са компаративнм предностима: енергија , храна и млечни производи, металургија, инфраструктура, транспорт и логистика.

У делу конкурентских предности то су грађевинарствао, обрада метала, аутомобилска индустрија, индустрија пољопривредних машина и фармација, навео је он.

Када је реч о програмима који имају трајну конкурентну предност, то су: информационе и телекоминикационе технологије, дигитална инфраструктура, здравствени туризам и војни сектор, додао је селектор Копаоник бизнис формума.
"Мислим да ова влада има ту енергију да крене са победничком аспирацијом, да обезбеди одрживу запосленост", нагласио је Ђуричин.

Како је рекао, просечна стопа раста у средњем року треба да буде више од три одсто, учешће инвестиција у бруто домаћем производу више од 40 процената и да извоз буде већи од 50 одсто у бруто домаћем производу.

Он је напоменуо да тзв. невидљива рука тржишта не може да буде оправдање за нечињење и пасивност државе у уређивању тржишта.

Ђуричин је нагласио да Србија, такође, мора да уважи правила бужетирања која важе у ЕУ.

Повратак на претходну страну
Kopaonik 2018
Партнер
Mastercard
Генерални спонзори
NLB
Blinking
Kopaonik 2018
Партнер
Mastercard
Генерални спонзори
NLB
Blinking

Зборници

2006
2007
2008

Од 2009. године, радови са Копаоник бизнис форума се објављују у часопису "Eкономика предузећа".

Информације

Савез економиста Србије
Булевар Михајла Пупина 147
11070 Нови Београд
Добрињска 11
11000 Београд
Тел: +381 11 3613-409; 2644-980
Факс: +381 11 3629-689
Е-пошта: office@ses.org.rs