Савез економиста Србије

04.03.15

Табаковић: Ово ће бити година за решавање лоших кредита

КОПАОНИК - Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић изјавила је данас да ће ова година за НБС, Министарство финансија и банке бити та у којој ће се решавати проблем високог удела ненаплативих кредита у Србији.

"Удео ненаплативих кредита је висок, али потенцијални губици су у потпуности покривени", поручила је гувернерка на Копаоник бизнис форуму и додала да је банкарски сектор високо ликвидан.

Оснаживање финансијског сектора је, како је казала, и један од битних стубова у програму ММФ-а.
"Биланси банака ће се процењивати на начин како се то ради у ЕУ, а уз помоћ најбољих ревизорских кућа, а у интересу стабилности система у Србији", рекла је она.

Говорећи о реформама, Табаковић је навела да Србија има пред собом само два избора - да успе или да успе.
"Знамо које мере би требало да предузмено и немамо простора да им налазимо мане", рекла је Табаковић на Копаоник бизнис форуму.

Гувернер је рекла да је руководство НБС у садашњем саставу, успело да одржи ценовну и финансијску стабилност и да одржи инфлацију на ниском и стабилном нивоу.
"Србија је раније била рекордер по висини инфлације од око 12 одсто, а данас се инфлација креће око доње границе циља", рекла је Табаковић подсетивши да се Србија налази у групи од 31 европске земље које имају ниску инфлацију и дефлацију.

"Ниска инфлација и стабилност девизног тржишта важни су фактори за предвидивост и извесност пословања привреде", нагласила је гувернер НБС.

Она је истакла да централна банка држи просечне дневне осцилације курса у току године на око 0,12 одсто, док су раније, како је рекла, дневне осцилације курса биле далеко веће, и "питање је коме су ишле на корист, а коме на штету".

Данас, казала је, једини интерес је финансијска стабилност државе.

Гувернер НБС оценила је да је Србија веома плодно тле за инвестиције, а на нама је да обезбедимо услове да оне пристигну.

Говорећи о монетарној политици, Табаковић је навела да је у току 2014. динар номинално депресирао 5,2 одсто, а у фебруару ове године ојачао 2,7 одсто, при чему је НБС од почетка године продала 145 милиона евра на девизном тржишту да би спречила прекомерне дневне осцилације курса.

Повратак на претходну страну
Kopaonik 2018
Партнер
Mastercard
Генерални спонзори
NLB
Blinking
Kopaonik 2018
Партнер
Mastercard
Генерални спонзори
NLB
Blinking

Зборници

2006
2007
2008

Од 2009. године, радови са Копаоник бизнис форума се објављују у часопису "Eкономика предузећа".

Информације

Савез економиста Србије
Булевар Михајла Пупина 147
11070 Нови Београд
Добрињска 11
11000 Београд
Тел: +381 11 3613-409; 2644-980
Факс: +381 11 3629-689
Е-пошта: office@ses.org.rs