Савез економиста Србије

04.03.15

Влаховић: За годину дана неспорни резултати Владе

КОПАОНИК - Председник Савеза економиста Србије Александар Влаховић изјавио је данас да је Влада Србије од прошлогодишњег форума постигла неоспорне рузултате као што је усвајање неколико кључних закона, а да ће кључно реформско питање у овој години бити реструктурирње и почетак приватизације великих јавних предузећа.

Он је отварајући Копаоник бизнис форум међу позитивним дометима владе навео усвајање Закона о раду, закона о приватизацији и стечају Закона о планирању и изградњи и закона о изменама и допунама закона о пензијском осигурању.
"Охрабрује нас решеност владе да паралелно са фискалном консолидацијом у коју је кренула спроведе и структурне реформе", истакао је Влаховић.

Он је као позитиван допринос економком опоравку навео и споразум са ММФ који како је рекао даје чвршће гаранције да ће се спровести кључне реформе, а на другој страни аранжман ће допринети повећању кредитног рејтинга Србије сто ће позитивно утицати на стране инвестиције.

Све наведене мере структурних реформи неће дати бенефите у кратком року али, али без њих нема ни стварања јаке привреде и зато је потребан консензус и привреде и синдикалне и академске елите, закљуцио је Влаховић.

Он је, међутим, рекао да се Србија, као и еврозона, али на знатно нижем нивоу налази у зачараном нивоу ниских инвестиција, ниске потрошње и тражње и потенцијално претеће дефлације.

Он је рекао да су монетарни стимуланси за подстицање економске активности потпуно искључени и да су у ту сврху потрбни фискални стимуланси.

Како је навео, отуда износ јавних инвестиција у инфраструктуру мора да буде најмање на нивоу који је предвиђен буџетом, а то је три одсто.

Он је подсетио да је у прошлој и претпрошлој години тај износ био између 2,4 и 2,2 одсто.

Влаховић је посебно указао да забрињава чињеница да је ниво реинвестиране добити већ постојећих страних инвестиција у прошлој години већи од прилива нових инвестиција.

Председник Удружења корпоративних директора Србије Топлица Спасојевић је рекао да је у нашој земљи приметан нови тренд, с обзиром да смо признали све грешке односно да нисмо добро радили у прошлости, као и да смо сада на добром путу пошто смо се окренули будућности.

Спасојевић је рекао да су, на пример, цену транзиције већ платили пензионери и запослени у јавном сектору.

Он је истакао да је Србија због грешака у претходном периоду имала "раштимовану економију" и да и даље имамо низак бруто нацинални доходак и велику незапосленост, као и да нам је потребно више рада и учења.
"Више од 220.000 предузетника у Србији представља нову снагу која би могла да повећа запошљавање и национални доходак", поручио је Спасојевић на почетку Копаоник бизнис форума.

Он је нагласио да су Србији потребне велике инвестиције и да велики потенцијал могу да имају велика државна предузећа у реструктурирању, попут ЕПС, Железнице Србије, затим у области путева и инфраструктуре.
"Надам се размени идеја, ставова и енергије на овогодишњем Копаоник бизнис форуму", казао је Спасојевић изразивши очекивање да ће Копаоник бизнис форум 2015. изнедрити најблиставије идеје.
Он је поручио да морамо увести Србију у фазу брзог економског развоја.

Спасојевић је додао да морамо да наставимо да унапређујемо привредни амбијент и пословну климу, али и да се мора прекинути пракса неповлачења одобрених кредита и плаћања пенала.

Он је напоменуо да су измењене околности у свету, у политици и економији, наводећи, на пример, украјинску кризу, цену нафте, ратове валута, криза у Грчкој и победа Сиризе у тој земљи, што све утиче и на српску привреду.

Повратак на претходну страну
Kopaonik 2018
Партнер
Mastercard
Генерални спонзори
NLB
Blinking
Kopaonik 2018
Партнер
Mastercard
Генерални спонзори
NLB
Blinking

Зборници

2006
2007
2008

Од 2009. године, радови са Копаоник бизнис форума се објављују у часопису "Eкономика предузећа".

Информације

Савез економиста Србије
Булевар Михајла Пупина 147
11070 Нови Београд
Добрињска 11
11000 Београд
Тел: +381 11 3613-409; 2644-980
Факс: +381 11 3629-689
Е-пошта: office@ses.org.rs