Савез економиста Србије

03.09.14

Посета делегације Народна банке Србије

Председништво СЕС-а 3. септембра угостило је делегацију Народне банке Србије (НБС) на челу са гувернером др Јоргованком Табаковић. На конференцији за новинаре после састанка гувернера и њених сарадника са представницима СЕС-а, др Табаковић је изјавила да је разговор вођен о питањима као што су незапосленост, дугови и инфлација. Постигнута је сагласност да је за финансијску стабилност у земљи неопходна координација фискалне и монетарне политике, са јасно подељеним надлежностима. Гувернер НБС је истакла да је недовољна кредитна активност банака највећим делом последица недостатка тражње, односно немогућности привреде да планира дугорочне набавке и производњу. Зато ће НБС наставити да чини оно што је њен основни посао, да одржава стабилност цена и финансијског система јер је то у највећој мери доприноси финансијској консолидацији, реализацији планова запошљавања, стабилизацији и одрживости јавног дуга.

Председник СЕС-а Александар Влаховић указао је да постоји ликвидност у банкарском систему, и да је кључно да се она ослободи тако што ће се усмерити ка привреди. Фискална консолидација и структурне реформе треба да омогуће изградњу конкурентне привреде. Председник СЕС-а се сложио са представницима НБС да је главни циљ да се постигне стабилност цена, банкарског система и стабилност финансијског система уопште. О промени монетарне политике може се размишљати тек онда када фискална консолидација буде на делу и када структурне реформе буду врло јасно временски дефинисане и орочене.

Председник СЕС-а пренео је да на састанку није било речи о кретању девизног курса, али да су представници банака указали на проблем ненаплативих потраживања. Према речима гувернера, НБС ће наставити да на најбољи и најјефтинији начин одржава стабилност курса динара, као значајног фактора стабилности цена. НБС пажљиво прати екстерна дешавања која утичу на померање курса, али и потезе домаћих учесника на девизном тржишту, међу којима има и оних који покушавају да „мешетаре“ како би зарадили на променама односа динара и евра.

Имајући у виду значај активне комуникације са Владом, министарствима, регулаторним телима и другим релевантним државним институцијама, али и ентузијазам наших чланова да се активно ангажују на унапређењу привредног амбијента,  СЕС ће у наредном периоду интензивирати активности на организацији оваквих сусрета.

Повратак на претходну страну
Samit ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava regiona
Kopaonik 2018
Партнер
Mastercard
Генерални спонзори
NLB
Blinking

Чланство у ИЕА


Информације

Савез економиста Србије
Булевар Михајла Пупина 147
11070 Нови Београд
Добрињска 11
11000 Београд
Тел: +381 11 3613-409; 2644-980
Факс: +381 11 3629-689
Е-пошта: office@ses.org.rs