Савез економиста Србије

25.07.14

Посета председника Владе Републике Србије

Председништво СЕС-а 25. јула угостило је председника Владе Републике Србије Александра Вучића и министра привреде и в.д. министра финансија проф. Душана Вујовића. Тема разговора представника Владе и чланова Председништва, била је реформска агенда Владе Републике Србије. Представници Владе су показали изузетну спремност да уваже предлоге и иницијативе економске струке.

На конференцији за медије која је одржана након састанка, в.д. министра финансија проф. Душан Вујовић најавио је усвајање ребаланса буџета којим би требало да се обезбеди довољно средстава за реализацију структурних мера, као што су средства за социјалне програме, наставак политике давања стимулација, привлачење нових инвеститора.  Овај састанак показао је да се реформе планирају на много ширем фронту него раније, тако да се не може говорити само о смањењу расхода и фискалној консолидацији у ужем смислу, већ о широј консолидацији која ће узети у обзир и могућности на страни прихода и на смањењу трошкова у јавним предузећима. Влада жели да наредних година већи део уштеде буџета буде остварен смањењем трошкова јавних предузећа, побољшаном наплатом њихових услуга и борбом против сиве економије.

Такође је најављено усвајање сета реформских закона, међу којима су закони о приватизацији и стечају. Ове године привредна активност биће у стагнацији или паду, због значајних штета од поплава, али се захваљујући мерама Владе у наредним годинама очекује значајније повећање БДП-а.

Председник СЕС-а  Александар Влаховић изјавио је да се реформска агенда Владе поклапа са мерама за дугорочну макроекономску стабилност које СЕС годинама предлаже. Од почетка кризе указивало се на неопходност хитних реформи јавног сектора, односно структурних реформи, што је предуслов дугорочне, одрживе макроекономске позиције. Он је подсетио да су економисти и раније упозоравали да је неопходно урадити хитну фискалну консолидацију,  завршити реструктурирање јавних предузећа и приватизацију, започети реформу пензијског система, донети нови закон о раду и унапредити привредни амбијент.

Председник СЕС-а је такође нагласио да је неопходно постићи шири друштвени консензус који захтева одговорност свих у привредном и јавном животу. Састанак са премијером и представницима Владе само је први у низу,  јер се налазимо у времену у којем је потребно спровести тешке реформске мере и веома је важан допринос свих који могу да помогну.  СЕС ставља све своје ресурсе у функцију реализације планираних реформских мера.

Повратак на претходну страну
Samit ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava regiona
Kopaonik 2018
Партнер
Mastercard
Генерални спонзори
NLB
Blinking

Чланство у ИЕА


Информације

Савез економиста Србије
Булевар Михајла Пупина 147
11070 Нови Београд
Добрињска 11
11000 Београд
Тел: +381 11 3613-409; 2644-980
Факс: +381 11 3629-689
Е-пошта: office@ses.org.rs