Завршен је Копаоник бизнис форум 2012

17.03.17

Закључци са 24. Копаоник бизнис форума

На овогодишњем Копаоник бизнис форуму било је 1140 учесника, 120 акредитованих новинара, 20 панела, три пленарне сесије, четири специјална догађаја и две панел презентације

„На овом Форуму, 24.по реду, што је дуга традиција, први пут смо имали неподељену сагласност око реформске агенде између представника Владе, НБС, пословне заједнице, медјународних финансијских организација. Остаје на нама да Влади и НБС упутимо документ Копаоник концензус у форми закључака конференције и да их подсећамо да оно то су нам обећали, као део реформске агенде на Форуму.Задовољан сам догађајем, следеће године се видимо у исто време, имаћемо 25. Копоник бизнис форум, а до тада ћемо имати и регионалне активности“, истакао је Александар Влаховић, председник Савеза економиста Србије на затваранју 24.Копаоник бизнис форума.

Копаоник бизнис форум је место на коме људи разговарају, износе своје ставове, усклађују мишљења и долазе до концензуса – један је од закључака ДрагАна Ђуричина, селектора Форума.

„Да би се дошло до концензуса, ми прво припремимо позивно писмо са образложењем, направимо радове наших најугледнијих економиста у вези са питањима која су актуелна и са питањима која ће бити актуелна у периоду који је испред нас. Такође, желимо да утичемо и на домаћу ширу јавност, не само економску, тако што направимо Зборник радова који третира главна питања светске економије. У Зборнику радова ове године налазе се четири Нобеловца, председник Међународног монетарног фонда, велика имена економије и угледника, као и неколико наших економиста. Видећете да су наши ставови на форму онога што они говоре, ако не и на исти начин да образлажемо проблеме и могућа решења. То је фаза индокринације. Онда дође Копаоник, и ми са тим материјалом и ставовима излазимо у јавност, Влада има своју прилику, Међународна финансијска заједница има своју прилику,међународне дипломате имају своју прилику, привреда има своју прилику као и сектори повезани са економијом као што су образовње, наука и здравство. Копаоник је место разговора. Копаоник концензус ће бити направљен, и ако погледате шта је написано прошле године и шта је Влада радила ове године, видећете да је било много подударности“, нагласио је Ђуричин.

Селектор Форума је, такође, и истакао да је на овогодишњем Копаоник бизнис форуму било много добрих идеја, а једна од њих је била речена од министра у Влади да Влада у новим областима  треба да слуша успешне појединце, а не да дискутује о политичким ставовима председника Владе, нарочито кад се ради о областима као што је дигитализација, здравство.

„Имали смо изузетно успешне људе из области дигиталних технологија. Било је пуно предлога за технолошко предузетништво и данас смо добили добре предлоге о регулисању економских аспеката здравства и здравственог осигурања. Промене су тако брзе да у земљи која има кашњење због претходних погрешака у вођењу политике и економије, у таквој земљи у времену кад је будућност иза нас, јако је тешко достићи будућност“.

16.03.17

Трећи дан Копаоник бизнис форума

Последњег дана Копаоник бизнис форума министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин учествовао је на пленарној седници на тему - Друштвена инклузивност и инклузивност у односу на природи и истакао да су буџетске дотације за пензије смањене на 35 одсто укупног износа потребног за исплату пензионерских примања, са 48 одсто у 2012. години.

Александар Вулин је нагласио и да се очекује да до краја године те дотације буду смањене на 33 одсто.

„Приходи Фонда за пензијско и инвалидско осигурање су све већи јер је у порасту број запослених, а тиме и уплате по основу доприноса за обавезно пензијско осигурање. Сви економски показатељи потврђују да Србија иде у добром правцу, брже него што је било планирано. Број запослених у јавном сектору смањен је за 8,4 одсто, односно за око 62.000, од децембра 2013. године када је забрањено запошљавање у државној служби. Истовремено, број запослених у приватном сектору повећан је за скоро 135.000, тако да је било за приближно 73.000 више оних који уплаћају доприносе за пензијско осигурање”.

Вулин је додао и да у евиденцији Националне службе за запошљавање сада има 696.579 незапослених, а у 2012. било их је 761.485.

Мишел Сен Лот, директор УНИЦЕФа у Србији говорио је о томе колико је важно промовисање правичности и једнаких шанси за свако дете, као и да свако дете мора да има могућност да расте, развија своје вештине и потенцијале и доприноси својој породици и заједници.

„Србија несумљиво напредује у државној реформи, али Влада и други актери би требало додатно да се фокусирају на стратешку важност улагања у људски капитал, а нарочито у децу као најважнији ресурс у држави. Ако су деца здрава, образована, обучена да раде и способна да зараде пристојну плату, онда су и оснажена.

09.03.17

Други дан Копаоник бизнис форума - други део

Потпредседница Владе и председница Координациног тела за родну равноправност Зорана Михајловић је изјавила поводом 8.марта да жене треба да буду солидарне и више се укључе у политички живот.
„Ово је борбени дан, знак сећања на жене које су изгубиле животе зато што су се бориле за женска права. Та права нису ништа већа и жене не траже већа права од оних која имају мушкарци, дакле иста права и исте услове. То је загарантовано уставом“.

Другог дана Копаоник бизнис форума на панелу „Образовање и научна политика - ухвати корак“ министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић поручио је да ће спона науке и привреде бити јача и боља, као и да је један од приоритета управо финаснсирање науке.

Прочитајте целу вест
Strana:  početak  <<  11  [12]  13  14  15  16  17  18  19  20  >>  kraj
Samit ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava regiona
Kopaonik 2018
Партнер
Mastercard
Генерални спонзори
NLB
Blinking

Чланство у ИЕА


Информације

Савез економиста Србије
Булевар Михајла Пупина 147
11070 Нови Београд
Добрињска 11
11000 Београд
Тел: +381 11 3613-409; 2644-980
Факс: +381 11 3629-689
Е-пошта: office@ses.org.rs